Dior kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri, en yeni tasarımlarının prömiyerini yaparken Judy Chicago, Joana Vasconcelos, Isabella Ducrot ve diğerlerinin eserlerine ışık tutarak podyum şovlarına kadın sanatçıları dahil etmeye özen gösterdi. Böyle bir muameleyi gören en son sanatçı, bu yılın başlarında 93 yaşında ölen sevilen ressam Faith Ringgold’dur.
Ringgold’un resimlerinin çoğu, öznelliklerini hassasiyet ve tutkuyla araştırdığı Afrikalı Amerikalı kadınları merkeze alıyor. 1980’li ve 90’lı yıllardaki boyalı yorganlarında, tarihsel olarak Batı kanonunun dışında kalan Siyah kızların ve kadınların hikayelerini anlatmak için zanaat tekniklerinden yararlandı. 60’lı ve 70’li yıllardaki acı ve canlı resimlerinde ırkçılık ile kadın düşmanlığı arasındaki kesişme noktalarına değindi.
Dior’un 2024-25 sonbahar/kış haute couture defilesi kırmızı, yeşil ve siyah tonlarında tekrarlayan bir Ringgold parçası olan Şimdi Kadın Özgürlüğü’nün (1971) reprodüksiyonlarıyla kaplı bir yapının içinde gerçekleşti. Pan-Afrika bayrağı. Bu eserin görselleri, eserin yapıldığı sıralarda yapılan gösterilerde posterlerde yer aldı.
İçeride, Ringgold’un yeşil ve mor tonlarında çatışan bu kelimeleri içeren baskısı olan Woman Free Yourself’in (1971) devasa röprodüksiyonları vardı. Bu reprodüksiyonlar hem dev bir duvarda hem de asılı pankartlarda yer aldı.
Tavanda ayrıca Ringgold’un ilk soyut serisi olan “Düğün Pencereleri”nden (1974) eserlerin resimleri asılıydı; Prizmatik desenler Orta Afrika’dan çıkan Kuba tasarımlarından ilham aldı. (Chiuri’nin düzenli olarak işbirlikçisi olarak görevlendirdiği Hindistan’ın Chanakya Zanaat Okulu’ndaki zanaatkârlar da bu Ringgold parçalara yanıt olarak sergi için yeni çalışmalar yaptılar.)
Dior’un defileyle ilgili açıklamasında Ringgold çalışmalarına değinilmiyor, bunun yerine Paris Olimpiyatları’nı başlangıç noktası olarak kullanan kıyafetlere odaklanılıyor. Sporcuların giydiği formalara yanıt olarak Chiuri, metal ağdan yararlanılan elbiseler tasarladı.
Evden yapılan açıklamada amacın, “bir kadının hem narin hem de güçlü çekiciliğini ve zarafetini yeniden düşünme” projesinin devamına yardımcı olmak olduğu belirtildi. Bir erkek kadar iyi performans gösteren bir kadın.”
Merhum yazar Amiri Baraka, 1985’te Ringgold’un Woman Free Yourself’e benzer çalışmalarının “modern klasik statüsüne sahip olması gerektiğini” söyledi ve şimdi öyle görünüyor. Ancak Ringgold’un çalışması bir zamanlar bir protesto biçimini ifade ediyorsa, bugünkü Dior defilesinde çok daha farklı bir anlam taşıyordu; burada esas olarak feminist bir renk sıçraması ve biraz daha fazlasını sağlıyor gibi görünüyorlardı.