Amerika kıtasındaki tek Art Basel olan Miami edisyonu, bu yıl da ülkenin önde gelen sanatçılarını ve alıcılarını bir araya getiriyor. Art Basel Miami 2025’in direktörü Bridget Finn, 3 Aralık’ta düzenlenen özel açılışta, fuarın ‘Kuzey ve Güney Amerika’nın sanatsal ekosistemlerini küresel bir perspektifte buluşturduğunu’ söyledi.

ABMB25, Survey, Public Interactions, MC, PR, ko, Nike Davies Okundaye

Açılış gününün en dikkat çeken seçkisi Hauser & Wirth oldu. Galeri, öğlen saatleri itibarıyla geçen yılki edisyonun toplam satışını yüzde 40 aşarak hızlı bir başlangıç yaptı. George Condo’nun *Untitled (Taxi Painting)* adlı eseri (3,9 milyon dolar), Louise Bourgeois (3,2 milyon dolar), Ed Clark ve Henry Taylor (1,2 milyon dolar) ile Rashid Johnson’ın büyük ölçekli işi (1 milyon dolar) günün öne çıkan satışları arasında yer aldı.

Fuarın 2025 edisyonu, 43 ülkeden 283 galeriyi ağırlıyor. Galleries, Meridians, Nova, Survey, Kabinett, Positions ve Zero 10 bölümleriyle kapsamlı bir sunum izleyiciyle buluşuyor.

İşte, Artsy’ye göre Art Basel Miami’de görülmesi gerekenler…

Weinstein Gallery – Frida Kahlo’nun Tek Minyatür Otoportresi

Sanatçılar: Frida Kahlo, Leonora Carrington, Leonor Fini, Esteban Francés, Max Ernst, Yves Tanguy, Kay Sage, Maria Kreyn

Standın yıldızı Frida Kahlo’nun Autorretrato en Miniatura (1938) adlı, sanatçının bilinen tek minyatür otoportresi. 15 milyon dolar fiyatla sunulan eser, poet José Bartoli için yapılmış ve 50 yıl boyunca onun koleksiyonunda kalmıştı.

ABMB25, Galleries, Public Interactions, MC, PR, Weinstein, Leonora Carrington

Ingleby Gallery – Frank Walter’ın 100. Yılı

Sanatçılar: Frank Walter, David Austen, Hayley Barker, Robert Coutelas, Andrew Cranston, Nick Goss, Mia Kokkoni, Aubrey Levinthal, John Joseph Mitchell, Christopher Colm Morrin, Craig Murray-Orr, Catherine Ross, Ellen Siebers, Joel Tomlin

Edinburgh merkezli Ingleby Gallery, Antigualı sanatçı Frank Walter’ın 100. doğum yılını özel bir sunumla anıyor. Walter’ın eserleri, kendisinden etkilendiğini ifade eden 13 çağdaş sanatçının işleriyle birlikte gösteriliyor.

Catharine Clark Gallery – Masami Teraoka’nın “Waves and Plagues” Sunumu

Sanatçı: Masami Teraoka

Galerinin Art Basel Miami’deki ilk katılımı 89 yaşındaki Japon-Amerikalı sanatçı Masami Teraoka’ya adanmış. “Waves and Plagues”, sanatçının 2023 retrospektifinden yola çıkılarak hazırlanmış yeni bir seçki. Teraoka’nın AIDS krizini konu alan güçlü “AIDS Serisi” standın ana eksenini oluşturuyor. Father and Son (1990) adlı, yaklaşık 9 feet büyüklüğündeki dramatik suluboya 250.000 dolar fiyatla sunuluyor.

ABMB25, Meridians, Public Interactions, MC, PR, Catharine Clark Gallery, Ryan Lee, Stephanie Syjuco

Eric Firestone Gallery – Yeniden Keşfedilen “Indian Sun”

Sanatçılar: Elise Asher, Lauren dela Roche, Sari Dienes, Martha Edelheit, Mimi Gross, Colleen Herman, Huê Thi Hoffmaster, Marcia Marcus, Christabel MacGreevy, Sana Musasama, Joe Overstreet, Pat Passlof, Jeanne Reynal, Miriam Schapiro, Paul Waters, Nina Yankowitz

Standın en çarpıcı işi Joe Overstreet’in Indian Sun (1969) adlı dev spirali. Eser uzun süre kayıp olarak biliniyor, yalnızca 1970 tarihli TIME dergisindeki fotoğraflarla tanınıyordu; yakın zamanda sanatçının stüdyosunda yeniden bulundu. Kompozisyon geniş koridor sonunda konumlandırılarak görsel bir odak noktası yaratıyor.

Victoria Miro – Yayoi Kusama’nın Doğal Işıklı Sonsuz Odası

Sanatçılar: María Berrío, Secundino Hernández, Kudzanai-Violet Hwami, Isaac Julien, Idris Khan, Yayoi Kusama, Doron Langberg, Alice Neel, Maria Nepomuceno, Chris Ofili, Celia Paul, Conrad Shawcross, Do Ho Suh, Sarah Sze, Adriana Varejão, Flora Yukhnovich

Standın merkezi Yayoi Kusama’nın nadir bir infinity room’u: Where the Lights in My Heart Go (2016). Elektrik yerine doğal ışığı kullanan yalnızca altı infinity room’dan biri. Odanın yüzeyindeki küçük açıklıklar dışarıdan gelen ışığı iç mekâna taşıyarak yıldızlı gökyüzü etkisi yaratıyor.

kó Gallery – Nike Davies-Okundaye’nin Tekstil Dünyası

Sanatçı: Nike Davies-Okundaye

Stand, sanatçının yoğun desenli dokuma işlerinden kapsamlı bir seçki sunuyor. Sanatçı, Tate’in Nigerian Modernism sergisinde yer alan 10 kadın sanatçıdan biri.

ABMB25, Survey, Public Interactions, MC, PR, ko, Nike Davies Okundaye

Proyectos Monclova – Hilda Palafox’un Kadın ve Doğa İmgesi

Sanatçılar: Alejandra Venegas, Andrés Pereira Paz, Brenda Cabrera, Circe Irasema, Eduardo Terrazas, Gabriel de la Mora, Guillermo García Cruz, Hilda Palafox, Iván Krassoievitch, Josué Mejía, Néstor Jiménez

Standın güçlü bölümü Hilda Palafox’un kadın figürlerini doğa içinde konumlandırdığı resim ve heykeller.

Southern Guild – Kamyar Bineshtarigh’in Stüdyo Duvarı İşleri

Sanatçılar: Kamyar Bineshtarigh, Chloe Chiasson, Amine El Gotaibi, Bonolo Kavula, Manyaku Mashilo, Roméo Mivekannin, Nandipha Mntambo, Zanele Muholi, Ambrose Rhapsody Murray, Ayotunde Ojo, Zizipho Poswa, Usha Seejarim, Marcus Leslie Singleton, Dominique Zinkpè

İranlı sanatçı Kamyar Bineshtarigh’in Brett’s Studio Wall (2025) adlı çalışması standın en özgün işlerinden. Bineshtarigh, yakın dostlarının stüdyolarındaki gerçek duvar yüzeylerinden söktüğü boya, bant, kolaj, kurumuş ayçiçekleri ve diğer materyallerle eserler üretiyor.

RYAN LEE – Emma Amos’un Olimpiyat Portreleri

Sanatçı: Emma Amos

Amos’un 1984 ve 1988 Olimpiyatları’nda Carl Lewis, Evelyn Ashford gibi atletleri resmettiği portreler standın merkezinde. Sanatçının kendi dokumalarını doğrudan tuvale entegre ettiği az sayıdaki eser arasında. Bu portreler, hem tarihsel hem el işçiliği açısından öne çıkıyor.

Stephen Friedman Gallery & Goodman Gallery – Yinka Shonibare’nin “Library” Serisi

Sanatçılar: Ana Tonico Lemos Auad, Jonathan Baldock, Sarah Ball, Caroline Coon, Alexandre Diop, Andreas Eriksson, Denzil Forrester, Kendell Gee, Wayne Gonzales, Hulda Guzmán, Holly Hendry, Jim Hodges, Ilon Roberts, Anne Rothenstein, Yinka Shonibare, Jaune Quick-to-See Walker, Clare Woods, Yooyun Yang, Luiz Zerbini

ABMB25, Galleries, Public Interactions, MC, PR, Goodman Gallery, Stephen Friedman, Yinka Shonibare

Goodman Gallery sanatçıları: Ghada Amer, El Anatsui, Winston Branch, Nolan Oswald Dennis, Leonardo Drew, Jared Ginsburg, David Goldblatt, Dor Guez, William Kentridge, Kapwani Kiwanga, Atta Kwami, Misheck Masamvu, Cassi Namoda, Shirin Neshat, Hank Willis Thomas, Clive van den Berg, Carrie Mae Weems

Bu ortak stand, fuarın en güçlü sunumlarından biri olarak öne çıkıyor. Yinka Shonibare’nin kimlik, sömürgecilik ve görsel arşiv üzerine kurulu “Library” serisinden geniş bir seçki sunuluyor. Seri daha önce Tate Modern’de büyük ölçekli yerleştirmeler şeklinde sergilenmişti. Her iki galeri de kapsamlı bir program getirerek fuarın en zengin içeriklerinden birini oluşturuyor.