Gate 27’nin 2024 yılı konuk sanatçılarından Damla Yalçın’ın, araştırmalarını sürdürdüğü SCOBY malzemesiyle ürettiği eserlerini içeren “bir ev, içerisinde yaşadığım” adlı sergisi,
11-28 Mart 2025 tarihleri arasında İMÇ 5533’te izleyicilerle buluşuyor. Sergi, biyosanat ve ekolojik üretim süreçleri üzerinden mekân, madde ve insan ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyor.
Biyosanat ile Yeryüzünün İzinde
Damla Yalçın’ın, Gate 27’deki konuk sanatçı programı süresince üzerinde çalıştığı ve biyosanatı odağına alan projesi, çıkış noktasını Martin Heidegger’in hermeneutik-fenomenolojik yaklaşımıdan alıyor. Düşünür, insan yaşamının yer ile olan ilişkisini ontoloji temelli bütüncül bir bakışla açığa çıkarma konusunda bir yol önerirken; sanatçı, insan ve yer ile arasındaki ilişkiyi SCOBY (bakteri ve mayadan oluşan simbiyotik bir kültür) malzemesi üzerinden yorumluyor.
Yalçın, araştırma sürecinde Sabancı Ünviversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Nur Mustafaoğlu’nun yönetimindeki biyoloji laboratuvarında çalışarak kapsamlı deneyler gerçekleştirme şansı yakaladı. Sanatçı, SCOBY’nin doğal oluşum sürecinden faydalanarak ürettiği eserleriyle, yerin nasıl anlam kazandığını, biyolojik süreçlerin sanat pratiğine nasıl dahil edilebileceğini ve insan ile doğa arasındaki etkileşimi araştırıyor.
Bulunduğu ortamın koşullarına tepki veren ve sürekli değişen bir organizma olan SCOBY, ortamın temizliği, içindeki diğer mikroorganizmalar ve kabının formu gibi birçok unsurdan etkileniyor. Sanatçı bu süreci bir metafor olarak ele alarak, yerin oluşum sürecini, insan deneyimiyle mekân arasındaki dinamik alışveriş üzerinden yeniden kurguluyor.
*bir ev, içerisinde yaşadığım adlı sergi 11-28 Mart 2025 tarihleri arasında İMÇ 5533’te ücretsiz olarak görülebilir.
Sanatçı söyleşisi 25 Mart Salı günü düzenleniyor
25 Mart Salı günü, saat 17:00-18:00 arasında Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil’in moderatörlüğünde bir sanatçı söyleşisi düzenlenecek. Söyleşi, Damla Yalçın’ın üretim süreci, biyosanatın günümüzdeki yeri ve SCOBY malzemesiyle çalışmanın getirdiği deneyimler ile biyosanatın sanatçının pratiğindeki konumu üzerine bir tartışma sunacak. Etkinlik, İMÇ5533’te ücretsiz olarak gerçekleşecek.