Mimar ve sanatçı Ece Duran ile Piknik Works kurucu ortağı Oğul Öztunç ‘un geleneksel yılbaşı ağacını sanat ve mimariyi bir araya getiren yaratıcı bir yaklaşımla yeniden yorumladığı 2025 Yılbaşı Sergisi: Sofra başlıklı sergi, Kastamonu Entegre iş birliğiyle açıldı. Sergi 17 Aralık 2024 – 17 Ocak 2025 tarihleri arasında Maçka Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.
Maçka Sanat Galerisi, ahşap bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre iş birliğiyle açılan, mimarlık ve sanatı yeni yıl heyecanıyla buluşturan yılın son sergisiyle sanatseverleri selamlıyor. 17 Aralık’ta açılan ve mimari ile sanatsal yaklaşımları birleştiren 2025 Yılbaşı Sergisi: Sofra adlı sergi, yeni yılın anlamını yeniden düşünmeye davet ediyor. Serginin yaratıcıları, mimar ve sanatçı Ece Duran ile Piknik Works kurucu ortağı Oğul Öztunç, geleneksel yılbaşı ağacı formunu sürdürülebilir ve toplumsal bir tasarımla yeniden yorumluyor.
Yılbaşı ağacını şenlikli bir sofraya dönüştürmek
Sergi, yılbaşı ağacını yalnızca dekoratif bir obje olarak görmek yerine, insanları bir araya getiren bir sosyalleşme alanı olarak yorumluyor. Ağacın gövdesi sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen malzemelerle oluşturulan bir strüktürle, yaprakları etkinlikler için düzenlenen kapaklarla, süsleri ise sanatçı ve tasarımcıların 2025 yılına dair dilek ve beklentilerini ifade eden biçimler ve kelimelerle ifade ediliyor. Bu yaklaşım, tasarımı estetik bir objeden öteye taşıyarak çevresel ve sosyal değerleri ortak bir alanda buluşturuyor. Kastamonu Entegre’nin sürdürülebilirlik esasına dayanan, malzemenin ham kullanımına odaklanan yaklaşımı ise serginin altyapısını oluşturuyor.
Serginin merkezinde yer alan “Masa-Heykel”, Kastamonu Entegre’nin yenilikçi ürünlerinin mimarlık ve sanat dünyasındaki yaratıcı kullanımına dikkat çekiyor. Bu aydınlatmalı masa, aynı zamanda bir oyun tahtası, hikâye anlatıcısı ve mimari bir anlatının parçası olarak serginin kalbinde yer alıyor. Proje, nesne ve mekân arasındaki geçişken ilişkileri inceleyerek, sosyal bağların güçlendirilmesine katkı sağlamaya çalışıyor.
İnsan ilişkilerini sanat ve mimarlıkla yeniden kurgulamak
Sofra sergisi, mimarinin sadece fiziksel bir çevre yaratmakla kalmayıp, insan ilişkilerini yeniden kurgulayan bir araç olabileceğini gözler önüne sererken, Kastamonu Entegre, endüstriyel ahşap bazlı panel üretimindeki uzmanlığını toplumsal faydaya dönüştürerek, üretimden gelen gücün sanatla buluşabileceği yeni bir alan yaratıyor. Bu vizyon, serginin “Yılbaşı Ağacı Tasarlamak” temasına özgün bir boyut katıyor.
Etkinliklerle zenginleşen bir program
Sergi boyunca her biri ilham verici etkinlikler ve atölyeler de sanat ve mimari meraklılarını bekliyor. Katılımın Maçka Sanat Galerisi’ne yapılabilecek rezervasyonla gerçekleşeceği etkinlik programı kapsamında atölyelerden tasarımcı buluşmalarına zengin bir program sunuluyor.
2025 Yılbaşı Sergisi: Sofra sergisi, 17 Ocak 2025’e kadar Maçka Sanat Galerisi’nde gezilebilir.
Sergi programı:
24 Aralık 2024 18:00-22:00: Oyun Gecesi
26 Aralık 2024 18:00-22:00: Mehmet Konuralp ile Sohbet
7 Ocak 2025 13:00-17:00: 5 Çayı Atölyesi – Ece Duran, Oğul Öztunç
7 Ocak 2025 18:00-22:00: Malzeme Evrimi: İleri Dönülen ve Biyo-Bazlı Gelecek
10 Ocak 2025 18:00-22:00: Sofrada Sohbet – Tan Nuhoğlu, Sarp Özgen, Bilge Sayarlıoğlu
14 Ocak 2025 18:00-22:00: Maçka Sanat – Dünden Bugüne
17 Ocak 2025 18:00-22:00: Kapanış Etkinliği
Kastamonu Entegre Hakkında:
Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ahşap bazlı panel sektöründe yarım asrı aşkın süredir kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır.
%30 pazar payı ile ahşap bazlı panel sektöründe Türkiye’nin lider şirketi olan Kastamonu Entegre, 25 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla MDF ve yonga levha ana ürün gruplarında Avrupa’nın üçüncü dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumundadır. Şirket, dünya laminat parke üretiminin %7’sini tek başına karşılamaktadır. Kastamonu Entegre, Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla da sektöründe her yıl açık ara ihracat birincisi konumundadır. Ahşap bazlı panel sektörünün global markası, 1,9 milyar dolarlık cirosu ve üretimdeki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerinde yaklaşık 7 500 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden şirket, Türkiye ahşap bazlı panel sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlamıştır. Geleceğin teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde, ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve ileri malzeme teknolojileri üzerine çalışmaları gerçekleştirmektedir.