Close Menu
Artkolik
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Cuma, Temmuz 11
    • İletişim
    Instagram Facebook X (Twitter)
    Artkolik
    • Ana Menü
    • Sanat Haberleri
      • Haber
      • Sergiler
      • Tiyatro
      • Sinema
      • Röportajlar
      • Etkinlik
      • Moda
    • Köşe Yazıları
      • Nail Keçili
      • Nazlı Keçili, Şamdan Plus Özel
    • Proust Serisi
    • BAUSEM Sertifika Programı
    • Atölye ve Seminerler
    • Kültür Gezileri
    • Artkolik Kimdir?
      • Basında Artkolik
    Artkolik
    BuradasınızAna Sayfa»Sergiler»Türk Resminin Modernleşme Süreci Arkas Sanat Merkezi’nde!
    Sergiler

    Türk Resminin Modernleşme Süreci Arkas Sanat Merkezi’nde!

    ArtkolikBy Artkolik21 Mart 2025Yorum yapılmamışOkuma Süresi 2 Dakika
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Hayri Çizel (1891-1950) Sanatçının Atölyesi.

    Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart’ta ziyarete açılacak “Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970)” sergisiyle sanatseverleri, Türk resminin modernleşme yolculuğuna davet ediyor.

    Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen 110’dan fazla eser, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde sanatçıların modernleşme ve yerel kimlik arasındaki dengeleri nasıl kurduklarını gösteriyor.

    Sergi, aynı zamanda çok yakında İzmir’de açılacak olan Arkas Sanat Göztepe’nin koleksiyon seçkisinin de bir öncüsü niteliğinde. Arkas Sanat Merkezi ve Arkas Sanat Göztepe’de birbirleriyle diyalog içinde devam edecek bu iki sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan yola çıkarak Türk resminin evrimini sanatseverlerle buluşturacak.

    Manzara ve figür üzerinden modernleşme

    Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1970’lere uzanan sergi, dönemin sanatçılarının modernleşme sürecine nasıl yön verdiğini hem figür hem de manzara resmi üzerinden ele alıyor. Sayfiye kültürünün Boğaziçi ve Adalar’dan Ankara ve Anadolu’ya uzanan değişimi, manzara resimleriyle ortaya konulurken; modern birey, yaşam tarzı ve kentsel dönüşüm figüratif eserlerde kendini gösteriyor. Sergide, II. Dünya Savaşı sonrası burslu olarak Paris’e giden sanatçıların Yeni Paris Ekolü’ndeki etkileri ve Türk resmindeki özgüven değişimi de önemli bir yer tutuyor.

    Türk resim tarihinin önemli figürlerini bir araya getiren sergide 1914 Kuşağı sanatçıları İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat ve Namık İsmail’in Paris’te Fernand Cormon’un atölyesinde edindikleri eğitimin etkileri izlenirken; Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa’nın açık hava resim geleneğinin sonraki kuşakları nasıl etkilediği de vurgulanıyor. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nden Hale Asaf ve d Grubu sanatçılarının hocası André Lhote’un eserleri, Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Hamit Görele gibi sanatçılarla birlikte izlenebiliyor. Sergide Fikret Mualla, Pierre Bonnard, Leopold Levy gibi sanatçıların eserlerine de yer veriliyor.

    Arkas Koleksiyonu’ndan Türk resmi okuması

    Sanat tarihçisi ve akademisyen Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun kürasyonu ile şekillenen sergi, klasik sanat tarihi yazımının ötesine geçerek Erken Cumhuriyet dönemi ile Meşrutiyet döneminin kopuk değil, birbirine bağlı bir modernleşme süreci olduğunu ortaya koyuyor. Türk resminde İzlenimcilik, Geç Kübizm ve Art Déco gibi akımların nasıl işlendiğini gösteren bu sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle Türk resminde gelenek ve modernite arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye davet ediyor.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Galeri Bosfor, Karaköy’deki Yeni Mekanını “Kölemen 7” Grup Sergisi ile Açıyor

    11 Temmuz 2025

    Zarastro Art’ta Yaz Sezonu Başladı!

    11 Temmuz 2025

    Fahrelnissa Zeid ile Karşılaşma: SOLO Sergisi İGA Art İstanbul Havalimanı’nda!

    4 Temmuz 2025

    Comments are closed.

    SOSYAL MEDYADA ARTKOLİK
    • Facebook'ta Takip Et
    • Twitter'da Takip Et
    • Instagram'da Takip Et
    KÖŞE YAZILARI

    Nazlı Keçili: Sanat ile bilim ilişkisi

    Sanat ile bilim arasında nasıl bir ilişki var? Bilim ile sanat birbirini nasıl etkiliyor veya…

    Nazlı Keçili: Çinli muhalif sanatçıların eserlerine sansür!

    Nazlı Keçili: New York’ta çok özel bir sergi

    Nazlı Keçili: Birleşik Krallık kraliçeleri sergide buluştu

    ATOLYE ve SEMİNERLERİMİZ
    Atölye ve Seminer

    Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme

    Seminer: Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme Danışman: Buket Şakarcan Tarih: 23-30 Mayıs Süre: 2…

    Osmanlı’da İki Mimarın İzinden: D’Aronco & Vallaury

    Sanat Tarihi’nin En Büyük Aşkları ve Eserler Yansıması

    Artkolik & BAUSEM işbirliği ile Sanat, Kültür Yönetimi ve Kurumlar Modülü Başlıyor !

    Sömestir’da, Superkids sponsorluğunda gerçekleşecek çocuk atölyeleri ile Taviloğlu Koleksiyonu minik ziyaretçileriyle buluşuyor. 

    ARTKOLİK KİMDİR?
    ARTKOLİK KİMDİR?

    Artkolik

    Artkolik, kültür ve sanatı daha ulaşılabilir kılmak amacıyla, 2012 yılında Nazlı Keçili tarafından kurulmuştur. Çok yönlü bir sanat platformu olan Artkolik, dijital ve yazılı medya üzerinden, sanatın her dalında dolaşmayı hedeflemektedir.

    BİZİ TAKİP EDİN!

    Facebook X (Twitter) Instagram
    POPÜLER HABERLER

    Galeri Bosfor, Karaköy’deki Yeni Mekanını “Kölemen 7” Grup Sergisi ile Açıyor

    Zarastro Art’ta Yaz Sezonu Başladı!

    Jane Birkin’in İlk Hermès Çantası Sotheby’s Müzayedesinde 10 Milyon Dolara Satıldı!

    BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
    Haftalık sanat bültenlerimizin size de ulaşması için
    e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.
    Copyright © 2025. Artkolik - Tüm hakları saklıdır
    • Hakkımızda
    • Site Haritası
    • İletişim

    Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.