Close Menu
Artkolik
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Salı, Mayıs 20
    • İletişim
    Instagram Facebook X (Twitter)
    Artkolik
    • Ana Menü
    • Sanat Haberleri
      • Haber
      • Sergiler
      • Tiyatro
      • Sinema
      • Röportajlar
      • Etkinlik
      • Moda
    • Köşe Yazıları
      • Nail Keçili
      • Nazlı Keçili, Şamdan Plus Özel
    • Proust Serisi
    • BAUSEM Sertifika Programı
    • Atölye ve Seminerler
    • Kültür Gezileri
    • Artkolik Kimdir?
      • Basında Artkolik
    Artkolik
    BuradasınızAna Sayfa»Sinema»Pera Müzesi’nde “Yunanistan Sineması Günleri” başlıyor !
    Sinema

    Pera Müzesi’nde “Yunanistan Sineması Günleri” başlıyor !

    ArtkolikBy Artkolik3 Aralık 2024Yorum yapılmamışOkuma Süresi 5 Dakika
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Pera Müzesi, Yunanistan sinemasının klasikleşmiş ve ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan Yunanistan Sineması Günleri’ne üçüncü kez ev sahipliği yapıyor. Yunanistan Sineması’nın usta yönetmenlerinin yapımlarından oluşan 17 filmlik seçki ile bir masterclass ve bir özel söyleşinin gerçekleştirileceği etkinlik 3-8 Aralık arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz takip edilebilecek. 

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığıyla düzenlenen Yunanistan Sinema Günleri’ne üçüncü yılında da ev sahipliği yapıyor. Yunanistan sinemasının usta yönetmenlerinin 1980’lerden 1990’lara uzanan bir zaman diliminde ürettikleri eserlerden 17 filmlik bir seçkinin seyirciyle buluşacağı etkinlik 3-8 Aralıktarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşecek.

    Açılış filmi Pantelis Voulgaris’ten

    Programın açılışını Pantelis Voulgaris’in 1988 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan dokunaklı spor filmi “9 Numaralı Forma” yapacak. Hayatta tek avantajı güçlü bacakları ve futbol hüneri olan eğitimsiz ve beş parasız Bill’in en büyük hayallerinin bir Atina futbol takımında gerçeğe dönmesini anlatan filmde futbol grupları ve özel grupların çıkarlarının Bill’i nasıl ezip geçtiği anlatılıyor.

    Unutulmaz filmler ve sürükleyici hikâyeler

    Güçlü anlatıları ve farklı türleri bir araya getiren etkileyici bir program sunan Yunanistan Sineması Günleri’nde izleyiciler, Yunanistan’ın toplumsal ve kültürel dönüşümlerine ışık tutan filmlerle buluşacak.

    Yönetmen koltuğunda George Korras’ın oturduğu, arkadaşlık ve kayıplarla örülü bir film olan 1985 yapımı “Kronos’un Çocukları”, Thanos’un bir gün Aris’le paylaştıkları eve Stella adlı bir aktrisi getirmesiyle gelişen olayları odağına alıyor.

    Vassilis Vafeas’ın yönettiği 1984 yapımı “Odiseas’ın Aşkı”, işini kaybeden evli ve çocuklu bir orta sınıf adam olan Odiseas’ın kıdem tazminatıyla aylakça gezmeye başladığı Atina sokaklarında, kayıp gençliğinin büyük aşkı gibi görmeye başladığı bir kızla tanışmasının ardından gelişen olayları anlatıyor.

    Constantine Giannaris, 1995 yılında ilk kez seyirciyle buluşan filmi “Güneşte Bir Yer”le seçkide yerini alıyor. Göçmenlik ve aidiyet kavramlarına odaklanan filmde, Doğu Bloğu komünizminin çöküşünün ardından Batı’ya açılan bir kapı haline gelen Atina’ya ekonomik mültecileri taşıyan trenlerden birinden inen 18 yaşındaki Arnavut genç Panavotis ile Atinalı İlias’ın kesişen hikâyesi anlatılıyor.

    Devrim, aşk ve yalnızlık temalı filmler programda yerini alıyor

    Nikos Nikolaidis’in yönetmenliğini üstlendiği 1979 yapımı “Paçozlar Şarkı Söylüyor Hâlâ”, hepsi de elliler kuşağının temsilcisi olan beş arkadaşın yıllar sonra bir araya gelmesiyle başlayan bir hikâyeyi odağına alıyor.

    Yönetmen Giorgos Panoussopoulos’un 1981 tarihli “Karşıdakiler” adlı filmi ise Amerikanlaşmış davranış ve yaşam tarzlarının hakim olduğu günümüz Atina’sında yaşayan Haris’in anlamsız bir evliliğin sıkıcı rutininde orta yaşlarının sona erişini izleyen Stella’ya aşık olmasıyla gelişen bir dramayı anlatıyor.

    1988 yapımı “Yenilmez Aşıklar”da yönetmen Stavros Tsiolis, büyükannesine tekrar kavuşabilmek için yetimhaneden kaçan ve yolda bir kadınla karşılaşmasıyla tüm hayatı değişecek olan Vasilis’in öyküsünü perdeye taşıyor.

    Mitoloji ve toplumsal yansımalarıyla dolu filmler

    Theo Angelopoulos’un Yunan mitolojisinin derinliklerinden esinlendiği 1984 yapımı filmi “Kitera’ya Yolculuk”, bir sürgünün eve dönüş hikâyesi üzerinden zaman ve mekânın ötesine geçiyor.

    Yönetmen koltuğunda George Katakouzinos’un oturduğu 1982 yapımı “Angelos”, Yunan toplumundaki karanlık tarafların ve sosyal ayrımcılığın üzerine güçlü bir ışık doğrultarak izleyicilerin dikkatini polis kayıtlarının ötesinde yaşanan gerçekliğe çekmeye çalışırken modern toplumdaki yalnızlık ve özgürlük meselesine daha geniş bir bakış açısı sunuyor.

    Angeliki Antoniou’nun Ege’nin küçük ve ücra bir adasına bir gün Alman bir fotoğrafçının gelmesiyle yaşanan bir hikâyeyi odağına aldığı “Donusa” (1992),  deus ex machina’dan katharsis’e geleneksel ve mitolojiyi kucaklayan bir modern trajediyi perdeye yansıtıyor.

    Farklı perspektifleriyle insan hikâyeleri

    Yönetmenliğini Pantelis Voulgaris’in üstlendiği “Sakin Ağustos Günleri”, yazın gelmesiyle boşalan, gürültüden, kirlilikten ve trafik sıkışıklığından yoksun Atina’da, geriye kalan yalnız insanlar hakkında üç farklı hikâyeyi itinayla örüyor.

    Fotini Siskopoulou, program kapsamında seyirci karşısına çıkacak ilk uzun metraj filmi “Satılık Hayat”ta (1992) çevresindeki insanları kitapları için malzeme olarak kullanan bir yazarın dünyasının kapılarını aralıyor.

    “Rüya benzeri” bir gerilim biçimindeki varoluşsal bir dram olan “Korkunun Gölgesinde”de (1988) yönetmen Giorgos Karipidis, bir sabah banka hesabına para yatırmaya çalışırken kalpazanlıkla suçlanmasının ardından tüm hayatı bir anda değişen bir adamın hikâyesini anlatıyor.

    Göç temalı filmler seyirci karşısında

    Sotiris Goritsas’ın 1993 yapımı filmi “Karın İçinden”, Arnavutluk’un Kuzey Epir bölgesindeki Yunan azınlığa mensup üç mültecinin “karın içinden” Atina’daki Omonia Meydanı’nın derinliklerine bir cehenneme iner gibi yaptıkları yolculuğun öyküsü.

    Yönetmen Pericles Hoursoglou’nun ilk uzun metraj filmi “Lefteris Dimakopulos”, “parlak” bir genç adamın on beş yılının, değişimin, değerlerini ve gençliğini kaybetmesinin hikâyesini sinemaseverlerle buluşturuyor.

    Nikos Vergitsis imzalı “Rövanş” (1983) ise bir deprem sırasında ölümle yüzleşen otuz yaşındaki bir adamın eski yaşam tarzından vazgeçerek isyan etmesini konu alıyor.

    Program kapsamında gösterilecek bir diğer film olan Yorgos Tsemberopoulos imzalı “Kendine İyi Bak”, Atina’nın çağdaş apartmanlarında her gün yaşanan ve hiçbir zaman gazetelerin ön sayfalarına ya da akşam haberlerine yansımayan küçük ve “önemsiz” dramları ele alıyor.

    Sinema tutkunları için masterclass

    Bu yılki program, yalnızca film gösterimleriyle değil, sinemaya dair ilham veren bir atölye ile de öne çıkıyor. Ünlü senarist ve yazar Petros Markaris ile ödüllü yönetmen Hüseyin Karabey, 7 Aralık Cumartesi 12.00’de Pera Müzesi’nde “Romanı Senaryoya Uyarlama Yolculuğu” başlıklı bir masterclass düzenleyecek. Bu etkinlikte romanların beyazperdeye taşınma süreci ele alınacak.

    Sinemanın iki ustası bu söyleşide bir araya gelecek

    Yunanistan Sinema Günleri’nin bu yılki bir diğer sürprizi ise, ödüllü Yunan yönetmen Periklis Hoursoglou ve yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’nun “Bir Filmin Yolculuğu” başlıklı söyleşisi olacak. 8 Aralık Pazar 15.00’te gerçekleşecek söyleşide Hoursoglou sinemaseverleri ilk filminin senaryosunu yazma fikrinin doğduğu 12 yaşından filmi çektiği 28 yaşına uzanan, 16 yıllık bir zaman yolculuğuna çıkarırken, Aslanoğlu’yla 1990’larda film üretmenin bugünle benzerliklerini ve farklılıklarını tartışacak.

    Bu program kapsamındaki tüm gösterim ve etkinliklere katılım ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.


    Yunanistan Sinema Günleri Programı:

    3 Aralık Salı

    19.00    9 Numaralı Forma (121′)

     

    4 Aralık Çarşamba

    13.00    Kronos’un Çocukları (113′)

    15.15    Odiseas’ın Aşkı (107’)

    18.00    Güneşte Bir Yer (45’)

    19.00    Paçozlar Şarkı Söylüyor Hâlâ (123’)

     

    5 Aralık Perşembe

    14.30    Karşıdakiler (121′)

    17.00    Yenilmez Aşıklar (90’)

    19.00    Kitera’ya Yolculuk (138’)

     

    6 Aralık Cuma

    13.00    Angelos (126′)

    15.30    Donusa (84’)

    17.00    Sakin Ağustos Günleri (108’) 

    19.00    Satılık Hayat (105’)

     

    7 Aralık Cumartesi 

    14.30    Korkunun Gölgesinde (92’)

    16.30    Karın İçinden (90’)

    19.00    Lefteris Dimakopulos (105’)


    8 Aralık Pazar

    13.00    Rövanş (105’)

    18.00    Kendine İyi Bak (93’)

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    44. İstanbul Film Festivali Başladı: Sinema Tutkunları 11 Günlük Bir Yolculuğa Davetli!

    14 Nisan 2025

    97. Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu: “Anora” Gecenin Büyük Kazananı Oldu!

    3 Mart 2025

    Pera Müzesi’nde “Hangi İnsan Hakları? Film Festivali” Gösterimleri Başlıyor !

    11 Aralık 2024

    Comments are closed.

    SOSYAL MEDYADA ARTKOLİK
    • Facebook'ta Takip Et
    • Twitter'da Takip Et
    • Instagram'da Takip Et
    KÖŞE YAZILARI

    Nazlı Keçili: Sanat ile bilim ilişkisi

    Sanat ile bilim arasında nasıl bir ilişki var? Bilim ile sanat birbirini nasıl etkiliyor veya…

    Nazlı Keçili: Çinli muhalif sanatçıların eserlerine sansür!

    Nazlı Keçili: New York’ta çok özel bir sergi

    Nazlı Keçili: Birleşik Krallık kraliçeleri sergide buluştu

    ATOLYE ve SEMİNERLERİMİZ
    Atölye ve Seminer

    Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme

    Seminer: Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme Danışman: Buket Şakarcan Tarih: 23-30 Mayıs Süre: 2…

    Osmanlı’da İki Mimarın İzinden: D’Aronco & Vallaury

    Sanat Tarihi’nin En Büyük Aşkları ve Eserler Yansıması

    Artkolik & BAUSEM işbirliği ile Sanat, Kültür Yönetimi ve Kurumlar Modülü Başlıyor !

    Sömestir’da, Superkids sponsorluğunda gerçekleşecek çocuk atölyeleri ile Taviloğlu Koleksiyonu minik ziyaretçileriyle buluşuyor. 

    ARTKOLİK KİMDİR?
    ARTKOLİK KİMDİR?

    Artkolik

    Artkolik, kültür ve sanatı daha ulaşılabilir kılmak amacıyla, 2012 yılında Nazlı Keçili tarafından kurulmuştur. Çok yönlü bir sanat platformu olan Artkolik, dijital ve yazılı medya üzerinden, sanatın her dalında dolaşmayı hedeflemektedir.

    BİZİ TAKİP EDİN!

    Facebook X (Twitter) Instagram
    POPÜLER HABERLER

    Henri Rousseau: Naif Sanat ve Egzotik Hayal Gücü

    CerModern 15. Yılında Büyüleyici Bir Yolculuğa Davet Ediyor: Büyülü İtalya

    Christie’s’de 13,6 Milyon Dolara Satılan Marlene Dumas Tablosu, Yaşayan Kadın Sanatçılar İçin Yeni Bir Rekor Kırdı!

    BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
    Haftalık sanat bültenlerimizin size de ulaşması için
    e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.
    Copyright © 2025. Artkolik - Tüm hakları saklıdır
    • Hakkımızda
    • Site Haritası
    • İletişim

    Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.