Artkolik, bayram tatilini İstanbul’da geçirecekler için sanat dolu gezi rehberi hazırladı. 20 sergiden oluşan rehberle birlikte ziyaretleriniz planlamaya başlayın !
1 – İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
Listenin başını Türkiye’nin en geniş koleksiyonuna sahip İstanbul Resim ve Heykel Müzesi çekiyor. Türk resim ve heykel sanatının en önemli örneklerini barındıran koleksiyon sergisini hâla gezmediyseniz mutlaka görmeniz gerekir. Müze koleksiyonu, Türk resmininin başlangıcını oluşturan foto-yorumculardan 1980’lere kadar üretim yapan sanatçıların eserlerinden oluşan keyifli bir gelişim zinciri sunuyor. Pazartesi günleri hariç İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret bilgileri için tıklayın.
2 – İstanbul Modern’i yeni binasında yeni sergileriyle görebilirsiniz !
İstanbul Modern’i yeni binasında çok beğenilen koleksiyon sergilerinden dokuzuncusu olan “Yüzen Adalar”ı ziyaret edebilirsiniz. 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıtı bir araya getiriyor. Sergi, koleksiyon ve süreli sergi salonlarının yanı sıra müzenin farklı alanlarına da yayılıyor. İstanbul Modern’de Nuri Bilge Ceylan’ın “Başka Bir Yerde başlıklı” sergisi, “Renzo Piano: Yerin Ruhu”, “Mimarinin İnşası” ve “Hep Buradayız” isimli sergileri de görebilirsiniz.
Bayramın ilk günü harici İstanbul Modern ziyaretçilere açık olacak. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
3 – Sakıp Sabancı Müzesi’nde “Modernizmin İzinde Türk Resmi” sergisini mutlaka görün !
Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşma tarihini yansıtan resim üretiminden, sanata düşünsel bir temel oluşturma iddiasındaki Cumhuriyet kuşağı çalışmalarına kadar devam eden süreci izler. Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’ndan eserleri kronolojik bir düzende sunan sergi, Türkiye sanat tarihinin bu döneminin kuşaklar arası etkileşim ve değişim anlarını görünür kılar. Pazartesi günleri hariç müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
4 – Bozlu Art Project’te ‘Otoportre’ temalı muhteşem bir sergi !
Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda “Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler” başlıklı sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’nun en ilgi çekici bölümlerinden biri olan “Sanatçı Atölyeleri” koleksiyonunun küratörlüğünü Oğuz Erten, sanat tarihinin en önemli temalarından biri olan “Sanatçı Otoportreleri” koleksiyonunun küratörlüğünü ise Dr. Özlem İnay Erten üstleniyor. Pazar ve Pazartesi günleri hariç sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
5 – Pera Müzesi’nde Isabel Muñoz’nun fotoğraf sergisini kaçırmayın !
Pera Müzesi’nde koleksiyon sergilerine ek olarak Isabel Muñoz’nun Göbeklitepe ve çevresini belgelediği fotoğraf sergisini ziyaret edebilirsiniz. Farklı kültürlerin doğasını, estetiğini, yaşam biçimlerini keşfetmeyi ve yansıtmayı seven, Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından Göbeklitepe, Karahantepe ve Sayburç’u fotoğraflayan Muñoz, bu çok etkilendiği görkemli bölgede, gizem, köken ve sonsuzlukla ilgili soruların peşinden gidiyor. Bayramın ilk günü hariç Pera Müzesi ziyaretçilere açık olacak. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
6 – İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde “Zeki Faik İzer” rüzgârı !
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, Zeki Faik İzer’in doğumunun 118. yılı anısına “Paris, İstanbul, Nice” başlıklı sergiyle ziyaretçileri buluşturuyor. Prof. Ayşegül İzer ile Emre Zeytinoğlu’nun birlikte hazırladığı sergi, çeşitli koleksiyonlardan ödünç alınan eserlerin yanı sıra, aile arşivinde bulunan ve ilk kez gün yüzüne çıkarak izleyici ile buluşacak Zeki Faik İzer yapıtlarından oluşuyor. Sanatçının, Kübizm akımının etkisindeki eserlerini, desenlerini ve soyut figürlerini görmek için İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’ni her gün ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
7 – Zilberman Gallery’de Neriman Polat !
Zilberman Galeri Mısır Apartmanı’nda bulunan mekânında Neriman Polat’ın “Çatısız” başlıklı sergisi Pazar ve Pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilir. Sergi, sanatçının pandemi döneminden bu zamana kadar çalıştığı işler üzerine yoğunlaşıyor. İklim krizi, ekonomik sıkıntılar, barınma sorunu, bireyin ve toplumun yalnızlaşması, aidiyet, güvence, kadın hakları gibi önemli kavramlar üzerinde duran Neriman Polat, maddi – manevi olarak yoksunluk içindeki halkın sistemin dışına atılmasını ve güvencesiz bir atmosfer yaratan bu durumu galeri mekânına taşıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
8 – Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi’ni hala gezmeyenler için !
İstanbul’daki ilk Art Nouveau yapısı olan Botter Apartmanı’nı ziyaret etmediyseniz mutlaka bu sergiye gidin. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan kurumun ilk sergisi “Düşler, Hakikatler” ile 14 Nisan – 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
9 – Müze Gazhane’de “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı”
Müze Gazhane, “Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif” sergisi ile İBB’nin Cumhuriyetin öncü kadın ressamlarının ele alınacağı seri sergilerin ilkine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Ebru Nalan Sülün’ün üstlendiği, Naile Akıncı’nın altmış yıl süresince resmettiği, İstanbul’un ilham verici semti Eyüp ve Piyer Loti’ye odaklanan retrospektif sergi, 5 Nisan – 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Müze Gazhane’de ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
10 – Evin Sanat Galerisi’nde “Yerüstünden Notlar III”
Ahmet Elhan’ın Evin Sanat Galerisi’nde düzenlenen ikinci kişisel sergisi olan “Yerüstünden Notlar III” anlatısını Kutsal Aile ve Kutsal İttifak adını koyduğu iki seri üzerinden ilerliyor. Aile, özgürlük, din, insan hakları kavramlarını sorgulayan eserlerinin tamamı kolaj çalışmalarından oluşuyor. “Yerüstünden Notlar III”, 3 Mayıs – 16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
11 – Meşher’den muhteşem sergi: “John Craxton: Işığın Peşinde”
Britanyalı ressam ve tasarımcı John Craxton’ın yaşamını ve eserlerini tanıtan Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “John Craxton: Işığın Peşinde”, 23 Temmuz’a kadar Meşher’de sanatseverlerle buluşuyor. John Craxton’un yaşamını ve eserlerini tanıtan Türkiye’deki ilk kişisel sergisini, 5 Nisan-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşturan serginin küratörlüğünü biyografisinin yazarı ve arkadaşı Ian Collins üstlendi. Sergide anıtsal bir duvar halısı, tablolar, çizimler, baskılar, kitap tasarımları ve kişisel eşyaları da dahil olmak üzere Craxton’ın geniş yelpazedeki 200’e yakın eseri yer alıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
12 – İstanbul Sinema Müzesi: Steve McCurry’den “Fotoğrafçı”
İlklerin ve teklerin sanatçısı Steve McCurry “Fotoğrafçı” sergisi ile İstanbul Sinema Müzesi’nde açılıyor. Steve McCurry’nin sıra dışı eserlerinin görülebileceği sergi, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek. Afgan Kızı: Şarbat Gula’nın belleklerde yer eden karesiyle tanınan fotoğraf sanatçısı Steve McCurry’nin 51 çalışmasının bulunduğu sergi, sanatçının son 30 yılda dünyanın farklı birçok bölgesinde çektiği ve 2011 yılında İstanbul seyahatinde fotoğrafladığı çalışmaların yanı sıra daha önce hiç yayınlanmamış ve içlerinde Ara Güler’in de bulunduğu 6 kareden oluşuyor . Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
13 – Sadberk Hanım Müzesi: “Arkadaşım İçin”
Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç koleksiyonlarındaki mektup ve evrak çantalarından oluşan,
küratörlüğünü Hülya Bilgi’nin üstlendiği “Arkadaşım İçin” başlıklı sergi, Osmanlı dericiliğinin ve işlemeciliğinin geldiği zirve noktayı gözler önüne seriyor. 17. yüzyılda rotasını Osmanlı topraklarına çeviren Batılı diplomatlar ve tüccarlar için üretilen mektup ve evrak çantaları izleyiciye sunuluyor. Sergi 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
14 – Borusan Çağdaş Sanat’ta: Hibrit Mekanlar
Küratör Dr. Necmi Sönmez’in hazırladığı Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi ‘Hibrit Mekânlar’ da Perili Köşk’e özel olarak üretilmiş eserlerle birlikte ‘müze mekânını’ büyüteç altına alıyor. Özellikle pandemi sırasında yeniden tartışmaya açılan “sanat için yeni alanlar neler olabilir?” sorusu, bir anlamda sanat kurumlarının fonksiyon ve kavramlarıyla dijital ulaşılabilirliğini gündeme getiriyor. Sergi, Perili Köşk’ün hibrit yapısını ele alarak mimarinin çağdaş sanat karşısındaki konumlarına odaklanırken çağdaş sanat ile güncel mimarlık arasındaki diyaloğu yoğunlaştırmayı hedefliyor. Sergi, 27 Ağustos 2023’e kadar sürecek. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
15 – Yapı Kredi Kültür Sanat’ta: Cumhuriyet’in İlk Yılı
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Cumhuriyetimizin 100. yılını bir sergiyle kutluyor. Cumhuriyet’in İlk Yılı başlıklı sergi, 16 Haziran – 3 Eylül 2023 tarihleri arasında Yapı Kredi Galeri’de ziyaret edilebilir. Cumhuriyet’in ilk yılları genellikle yaşanan önemli siyasi ve toplumsal anlarla anlatılır. Hayatın günlük akışında yaşanan ilginç olaylar ise nispeten daha az bilinir. 29 Ekim 1923 – 29 Ekim 1924 arasındaki o günlerde Türkiye’de neler oluyor, toplum nasıl yaşıyor, neler konuşuyor, neler seyrediyor, nasıl eğleniyordu? Bu soruların cevaplarını bulmak için sergiyi ziyaret edip sergi için özel olarak hazırlanan kitabı edinebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
16 – SALT :Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi
Salt’ın Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında hazırlanan “Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi” sergisi Salt Galata’da sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, G harfine kadarki 11 cildi basılan eserin tasarım aşamasında kalan maddelerini arşiv malzemesi üzerinden takip eder. Metin taslakları, kupürler, kolaj ve çizimlerin oluşturduğu malzeme, kendi ifadesiyle İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü çıkarma amacıyla yola çıkmış Koçu’nun tarihyazımındaki ayrıcalıklı konumunun ipuçlarını verir. Aynı zamanda, bu kütüğü muazzam yapanın ne olduğunu, ansiklopedinin kendine mahsus yönlerini anlamaya çalışır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
17 – İstanbul Araştırmaları Enstisüsü: Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat
Küratörlüğünü Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun yaptığı Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat başlıklı sergi, resmî belgeler, güncel basın, tablolar, filmler, şarkılar fotoğraflardan oluşan bir dizi yazılı ve görsel malzemeyi bir araya getiriyor. Sergi 11 Ocak – 26 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
18 – ARTER: Sarkis’ten “Sonsuz” sergisini ziyaret edin !
Sonsuz, Sarkis’in farklı mecralar kullanarak ürettiği yapıtların kendine özgü belleklerini birbirleriyle kurdukları ilişkiler aracılığıyla genişletirken, onları içine yerleştikleri mekanda yeni bir yolculuğa çıkarıyor. 1980’li yıllardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği Respiro isimli yerleştirmesinden çeşitli parçaları da içine alarak Sarkis’in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsayan SONSUZ, ısıtma, yakma, kamuflaj, bellek, iz bırakma, atölye, ev gibi sanatçının eserlerine sıklıkla eşlik eden kavram ve temaların yanı sıra ışık, renk ve müzik gibi farklı unsurların pratiğinde oynadığı başat rolü de vurguluyor. Sergi 4 Şubat 2024 tarihine kadar Arter’de ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
19 – Dirimart’tan “Living in Colour”
Dirimart Ayşe Erkmen, Osamu Kobayashi, Anselm Reyle, Canan Tolon, Çağla Ulusoy, Jorinde Voigt ve Peter Zimmermann’ın eserlerini bir araya getirdiği, Living in Colour başlıklı grup sergisini sunmaktan mutluluk duyar. 17 Haziran–30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen sergi, Dirimart’ın çağdaş sanat alanında devam eden katkılarına göz kırparken gelecek senenin renkli başlangıcının bir göstergesi niteliğinde. Sergideki her sanatçı, birbirinden özgün yaratıcı ifadeleriyle, keşfetme ve yenilik ruhunu açığa çıkaran işlerini sunuyor. Sergi, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
20 – Anna Laudel’den “Seni Sevmeyen Ölsün”
Küratörlüğünü sanat gazetecisi M. Gülben Çapan’ın üstlendiği karma sergi “Seni Sevmeyen Ölsün” Anna Laudel
İstanbul’da açıldı. Son yıllarda değişen, dönüşen ve günden güne özgürleştirilerek daha geniş kitlelere hitap eden bir müzik türü haline gelen arabesk müziğin yolculuğuna ışık tutan sergi, 10 Eylül 2023 tarihine kadar görülebilir.
Adını Tüdanya’nın 1986 yılında büyük çıkış yapan aynı isimli şarkısından alan sergi, Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk ve Yasemin Özcan dahil olmak üzere farklı materyal ve tekniklerde üretim yapan sekiz sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan bir seçkiye yer veriyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.