Sanat fuarları dünya çapında çoğaldıkça ve gelişmekte olan pazarlar önem kazandıkça, Orta Doğu ve Asya metropollerinin statüsü artarken, sanat dünyasının gücü küresel olarak değişiyor. 2024’te sanatçılar genellikle kendileri için önemli olan amaçlar için seslerini yükseltti. Bu yıl sanatçılar, yalnızca galeri duvarları arasında yaptıklarıyla değil, aynı zamanda dış dünyada yarattıkları işbirlikleri, açıklamalar ve etkilerle de ölçüldü. Bu yılın önemli sanat fuarları nelerdi?
Art Basel (Mart-Aralık)
Art Basel, yılda dört kez farklı şehirlerde düzenlenen ve birçok ünlü ismin katılımıyla göz kamaştıran önemli bir çağdaş sanat etkinliğidir. Art Basel bu yıl Hong Kong, İsviçre, Paris ve Miami’de sanatseverlerle buluştu. 200’den fazla galerinin ve 4000’den fazla sanatçının eserlerinin sergilendiği bu görkemli etkinliğin 2024 takvimi şu şekildeydi:
Art Basel Hong Kong: 28-30 Mart
Art Basel İsviçre: 13-16 Haziran
Art Basel Paris: 18-20 Ekim
Art Basel Miami: 4-8 Aralık
Venedik Bienali (Nisan-Kasım)
Sanat dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olarak konumlandırılan Venedik Bienali, dünyanın dört bir yanından sanatseverleri bir araya getirdi. “B Stranieri Ovunque –Yabancılar Her Yerde ” temasıyla açılışını yapan bienal, göç, sürgün ve mülteciler gibi evrensel meseleleri ele alarak sanatın toplumsal etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Venedik’in muhteşem atmosferinde gerçekleşen bienal, 20 Nisan’da başlayarak ve 24 Kasım’a kadar sürdü.
Contemporary Istanbul (23-27 Ekim)
Türkiye’nin uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un 19. edisyonu, 23-27 Ekim tarihlerinde Tersane Istanbul’da gerçekleşti. 14 ülkeden 53 çağdaş sanat galerisinden 809 eseri, koleksiyonerler ve sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul’u bu yıl, 690’ı 43 ülkeden fuarın davetlisi olmak üzere 2069’u yabancı ziyaretçi izledi. Fuarda toplamda 30 bin 628 ziyaretçi ağırlandı. Fuara 34’ü 17 ülkeden olmak üzere, toplamda 184 basın mensubu katıldı. 2690’ı öğrenci olmak üzere, 14.454 sanatsever bilet alarak CI 19’u ziyaret etti. Tersane İstanbul’un tarihi binaları ve Haliç kıyısındaki yeni yapılar, çağdaş sanatın buluşma noktası oldu.
Sanat fuarları dünya çapında çoğaldıkça ve gelişmekte olan pazarlar önem kazandıkça, Orta Doğu ve Asya metropollerinin statüsü artarken, sanat dünyasının gücü küresel olarak değişiyor. Bu arka plana karşı, 2024’te sanatçılar genellikle kendileri için önemli olan amaçlar için aktivistti. Bu yıl sanatçılar için etki, yalnızca galeri duvarları arasında yaptıklarıyla değil, aynı zamanda dış dünyada yarattıkları işbirlikleri, açıklamalar ve etkilerle de ölçüldü.
Dikkat Çeken Sanat Eserleri
Maurizio Cattelan- Comedian
Maurizio Cattelan’ın Komedyen (2019) adlı eserinin Kasım ayında Sotheby’s müzayedesinde 6,2 milyon dolara satılması, sanat dünyasında hafızalarda yer edecek olaylardan biri oldu. Duvara bantlanmış bir muzdan oluşan bu eser, 2019’da Art Basel Miami Beach’te 120.000-150.000 dolar arasında bir fiyatla alıcı bulmuştu.
Bu kez eser, muzu satın aldıktan sonra yiyeceğini söyleyen Çinli kripto girişimcisi Justin Sun’a satıldı. Satış, sanat piyasasının dalgalı yapısını ve kripto para biriminin çağdaş sanattaki yerini tartışmaya açtı. Ayrıca, muzun Manhattan’daki bir tezgahtan yalnızca 0,35 dolara alınabileceği gerçeği, New York’taki servet eşitsizliğinin çarpıcı bir sembolü haline geldi.
Jonathan Yeo- Kral III. Charles Portresi
Jonathan Yeo’nun Kral III. Charles’ı tasvir eden sıra dışı portresi, Mayıs ayında viral hale geldi. Taç giyme sonrası yapılan bu portrede, kralın yüzü kırmızı bir sisin içinden beliriyor ve sağ omzunun üzerinde bir kelebek uçuşuyor.
Sanatçı, yeni bir yaklaşım denediğini söylese de eleştirmenler bu deneyi başarısız buldu. Tüm eleştirilere rağmen, Kral Charles’ın portreden memnun olduğu görülüyor.
2024’te Müzayedede Satılan En Pahalı 10 Eser
- René Magritte’in L’empire des lumières (1954) adlı eseri, Kasım ayında Christie’s New York’ta 121,16 milyon dolara satılarak bir müzayedede satılan en pahalı Sürrealist sanat eseri oldu.
- Ed Ruscha’nın Standard Station, Ten-Cent Western Being Torn in Half (1964) adlı tablosu Kasım ayında Christie’s New York’ta 68,26 milyon dolara satılarak sanatçının müzayede rekorunu kırdı.
- Claude Monet’nin Nymphéas (1914-17) adlı tablosu, New York’taki Sotheby’s’in kasım ayında düzenlediği müzayedede, 65,5 milyon dolara satıldı.
- Jean-Michel Basquiat’nın 2,4 metre genişliğindeki Untitled (ELMAR) (1982) adlı tablosu, bu mayıs ayında Phillips’in New York’taki modern ve çağdaş sanat müzayedesinde 46,48 milyon dolara satıldı.
- René Magritte’in L’ami intime (1958) adlı tablosu, Londra’daki Christie’s müzayede evinin düzenlediği bağımsız bir Sürrealizm satışında 42,12 milyon dolara satıldı.
- Andy Warhol’un ikonik eseri Flowers (1964), Mayıs ayında Christie’s’in 20. yüzyıl akşam satışında 35,48 milyon dolara satıldı.
- Claude Monet’nin son samanlık resimleri Meules à Giverny (1893), Mayıs ayında Sotheby’s’in modern akşam müzayedesinde 34,8 milyon dolara satıldı.
- Vincent van Gogh’un Coin de jardin avec papillons (1887) tablosu, Mayıs ayında Christie’s’in 20. yüzyıl akşam satışında 33,19 milyon dolara satıldı.
- Mark Rothko’nun Untitled (Sarı ve Mavi) (1954) adlı tablosu Kasım ayında Sotheby’s Hong Kong’da 32,47 milyon dolara satıldı ve bu, Rothko’nun Asya’da müzayedede yer alan ilk yağlı boya tablosu oldu.
- Vincent van Gogh’un Fransa’nın Asnières kentinde yapılmış nadir üç tablosundan biri olan Les canots amarrés (1887) adlı tablosu, Eylül ayında Christie’s Hong Kong’da 32,19 milyon dolara satıldı.
Küresel Gelişmeler
Artan Dijital Sanat Yatırımları
NFT sanat piyasası, geleneksel ve dijital sanatçılar arasındaki yeni platformlar ve işbirlikleriyle gelişmeye devam etti.
Sanatta Sürdürülebilirlik
Birçok sergi ve müze, sürdürülebilirlik konusundaki küresel tartışmalarla uyumlu olarak, ekolojik bilinçli temalara odaklandı.