Mona Lisa, tartışmasız dünyanın en ünlü tablosu! Leonardo da Vinci’nin eserlerinin çoğunda olduğu gibi, Mona Lisa da tamamlanmamış bir eser olarak kabul ediliyor. Ölümünden 500 yıl sonra yeni bir araştırma, Rönesans sanatçısının tamamlanmamış projeler dizisinin ardında olası bir açıklamayı beraberinde getirdi: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu! (DEHB)
İngiltere’deki King’s College ve İtalya’dan Pavia Üniversitesi işbirliğinde yapılan araştırmalarda, zaman yönetimi, konsantrasyon ve erteleme gibi konuların DEHB’ye atfedilebileceği sonucuna varıldı. King’s College’da nöroanatomi ve psikiyatri profesörü olan Marco Catani ve Pavia Üniversitesi’nin beyin ve davranış bilimleri bölümünde profesör olan Paolo Mazzarello, rahatsızlığın “mizacın yönlerini ve disipatif dehasının garip halini” açıklayabileceğini söyledi.
Araştırmacılar, Leonardo’nun “görevden göreve” geçiş eğilimi ve gece boyunca sürekli çalışma alışkanlığı, nadiren uyumaya ve “kısa kısa uyku ve uyanma döngüsüne” dikkat çekti. Önceki araştırmacılar, Leonardo’nun DEHB ile birlikte sıklıkla tanı konan, yazım hatalarını ve not defterlerine yansıtılmış yazımları gösteren bir öğrenme zorluğu olan disleksi olduğunu öne sürdüler. Catani ve Mazzarello, “Atipik hemisferik baskınlık, solaklık ve disleksi, DEHB de dahil olmak üzere nörogelişimsel koşulları olan çocuklarda daha yaygın” diyor.
Buna karşılık Bath Üniversitesi’nden Graeme Fairchild “DEHB olan insanlar huzursuzluk, zayıf organizasyon becerileri, unutkanlık ve başlattıklarını bitirememe gibi bozulmalara yol açan semptom veya davranışları olsa da hala oldukça yetenekli ve üretken olabilirler.” açıklamasını yaptı. Fairchild, araştırmacıların Leonardo’nun çalışmalarının olası DEHB’si tarafından engellendiği yönündeki önerisine meydan okuyarak “Belki de DEHB ile gelen huzursuzluk, enerji ve yaratıcılık, başlattığı şeyleri sık sık bitiremese bile, neden bu kadar çok farklı alanda başardığını açıklıyor” dedi.