Close Menu
Artkolik
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Cuma, Mayıs 23
    • İletişim
    Instagram Facebook X (Twitter)
    Artkolik
    • Ana Menü
    • Sanat Haberleri
      • Haber
      • Sergiler
      • Tiyatro
      • Sinema
      • Röportajlar
      • Etkinlik
      • Moda
    • Köşe Yazıları
      • Nail Keçili
      • Nazlı Keçili, Şamdan Plus Özel
    • Proust Serisi
    • BAUSEM Sertifika Programı
    • Atölye ve Seminerler
    • Kültür Gezileri
    • Artkolik Kimdir?
      • Basında Artkolik
    Artkolik
    BuradasınızAna Sayfa»Haber»Mardin Bienali Bu Sene Bizleri “Daha Uzaklara” Götürüyor!
    Haber

    Mardin Bienali Bu Sene Bizleri “Daha Uzaklara” Götürüyor!

    ArtkolikBy Artkolik13 Mayıs 2024Updated:14 Mayıs 2024Yorum yapılmamışOkuma Süresi 3 Dakika
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    İlk kez 2010 yılında düzenlenen Mardin Bienali’nin altıncısının açılışı 10 Mayıs Cuma günü yapıldı!

    14 yıllık geçmişi boyunca Mardin’i çağdaş sanatın merkezlerinden birin haline getirmek ve bölgeye sanat aracılığıyla yeni kazanımlar sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Sanata ve sanatçılara, cağdaş sanat aracılığıyla yeni bir buluşma alanı yaratılmaktadır. Mardin’de yer alan mevcut sanat birikimi ile Mardin’in eşsiz mimarisi ve kültüründe katılımcılara hem yeni sanat deneyimleri sunulurken hem de Mardin’in yerel dokusunu tanıma imkanı sağlamaktadır. 

    Daha Uzaklara / Katastema

    Açılışı 10 Mayıs Cuma günü yapılan bienalin konusu, “Daha Uzaklara” anlamına gelen “Katastema” kelimesinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Altıncı Mardin Bienali’nin konsepti hakkında, bienalin Küratörü Ali Akay şu sözleri sarf etmektedir:

    “Bizim özgürlüklerimize set koyan yoğunlaşmaların bizi sarmalayan yapısından çıkma ihtimallerini bulmak ve toplumların  küreselleşmiş  geçmişine  bakmak  üzere  nereye  doğru bakışımızı çevirebiliriz?Aşmış olduğunu düşündüğümüz, bizi kıskıvrak yakalayan açık kafeslerin içindeki yeniden kimlikçi hale giren bir dönemden geçmekteyiz. Doğaya, kültüre (antroposen ve kapitalosen), bitkilere, hayvanlara ve başka insanlara, etnisitelere, milletlere, sınıflara, bölgelere post-kolonyal ve feminist, kesişimsel, de-kolonyal yapıbozum bağlamında ırkçılığa karşı mücadeleyi nasıl “birlikte var olma haline çevirebiliriz ?

    Hiç birini yadsımadan ve sürekli bir şekilde bunlarla mücadeleyi sürdürerek bu sorunların üzerinden, nasıl bıkmadan ve mücadeleyi bırakmadan geçerek, bunları aşabiliriz ve daha “uzakları” hayal etmeyi öngörebiliriz ?

    Bugün toplumlardaki aile ilişkilerindeki (tek ebeveynli aileler, birden çok süre giden evlilikler ve bunlardan doğan çok çocuklu aileler, kan bağı olmayan aile ilişkilerindeki artış) ve teknolojik (yapay zeka, dünyasal, robotlaşma ve enfortmatikleşme) değişim ve dönüşümleri nasıl örgütleyebiliriz ?

    Özellikle dünyasal güncel durumdan nasıl çıkabiliriz ve canlılar arasında “müzakereci bir demokrasiyi” (insani olduğu kadar diğer canlıları da bir “Şeylerin Parlamentosu” fikrinde) nasıl iletişime sokabiliriz ?

    6. Mardin Bienali sanatsal olarak gözlemleme, düşünme ve yaratma önerisi olarak bu sorunlar üzerinde duracak. Adım adım yürünecek topraklarda daha uzakları hedefleyerek bu sorunların üzerinden geçmeyi ve yaşamakta olduğumuz dönemi aşmayı nasıl düşünebiliriz?”

    Mardin Bienali Küratörü Ali Akay

    Bienal Mekanları

    Bienal, bu yıl mekan olarak; Alman Karargahı, Tasarım Vakfı Galeri, Develi Han, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Tasarım  Vakfı Meydan Galeri, Dabakoğlu Evi, Kervansaray ve Marangozlar Kahvesi’ni kullanıyor.

    Alman Karargahı’nda bienal açılışında konuşan Ali Akay, “Mardin’in rüzgarı ve havası, bienalin kavramsal çerçevesini düşündüğümde ilk aklıma gelen ögeler. Bunların yanı sıra şehrin yerelliği, mimarisi, dokusu, merdivenleri, labirentimsi hali… Fakat  karşımızdaki ovaya baktığımız zaman tüm zorluklar ortadan kalkıyor diye düşünüyorum. Bu ovanın varlığı bizi, uzağa doğru, bakmaya doğru, ufuk çizgisine doğru götürüyor. Bizi Mezopotamya’nın en uzun noktasına doğru çekerken, aynı zamanda geleceğe doğru da taşıyabiliyor” dedi.

    Ali Akay’ın konuşmasının ardında Murat ve Esma Ertel’in performansı gerçekleşti.

    Bienal Sanatçıları

    Fransa, İtalya, Fas, ABD, Arjantin, Hollanda, İngiltere, Brezilya, Almanya gibi birçok ülkeden farklı sanatçıların yer almaktadır. Bienal Sanatçıları; Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Allan Sekula, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen, Bouchra Khalili,  Brice Dellsperger, Bruno Serralongu, Büke Uras, Cevdet Erek, Claire Fontaine Kolektifi, Claude Closky, Erik Bullot, Esma Ertel  ve Murat Ertel, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, Laurent Grasso, Le Peuple Qui Manque Kolektifi, Liam Gillick, M/M (Michael Amzalag ve Mathias Augustyniak), Michele Ciacciofera, Mika Rottenberg, Nasan Tur, Nil Yalter, Özlem Altın, Rafael Lain – Angela Detanico,  Sarkis,  Serkan Özkaya, Seza Paker,  Tarek Atoui, Ugo Rondinone, Thierry Kuntzel, Ulay (Frank Uwe Laysiepen), Victor Burgin, Yıldız Moran ve Yüksel Arslan.

    Altıncı Mardin Bienali 10 Haziran’a kadar tüm mekanlarda haftanın tüm günleri sabah 10:00’dan akşam 17:00”a kadar ziyaret edilebilir.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Emin Mete Erdoğan’dan Güç, Zaman ve Çöküş Üzerine Bir Alegori: “Benim Adım Ozymandias, Kralların Kralı”

    23 Mayıs 2025

    Brad Pitt’in Sanata Yolculuğu: Koleksiyonerlikten Heykeltıraşlığa

    22 Mayıs 2025

    “Hatırlama Biçimleri” sergisi Elgiz Müzesi’nde açıldı!

    21 Mayıs 2025

    Comments are closed.

    SOSYAL MEDYADA ARTKOLİK
    • Facebook'ta Takip Et
    • Twitter'da Takip Et
    • Instagram'da Takip Et
    KÖŞE YAZILARI

    Nazlı Keçili: Sanat ile bilim ilişkisi

    Sanat ile bilim arasında nasıl bir ilişki var? Bilim ile sanat birbirini nasıl etkiliyor veya…

    Nazlı Keçili: Çinli muhalif sanatçıların eserlerine sansür!

    Nazlı Keçili: New York’ta çok özel bir sergi

    Nazlı Keçili: Birleşik Krallık kraliçeleri sergide buluştu

    ATOLYE ve SEMİNERLERİMİZ
    Atölye ve Seminer

    Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme

    Seminer: Sanat Tarihinde Yeniden Doğuş: Umut ve Çiçeklenme Danışman: Buket Şakarcan Tarih: 23-30 Mayıs Süre: 2…

    Osmanlı’da İki Mimarın İzinden: D’Aronco & Vallaury

    Sanat Tarihi’nin En Büyük Aşkları ve Eserler Yansıması

    Artkolik & BAUSEM işbirliği ile Sanat, Kültür Yönetimi ve Kurumlar Modülü Başlıyor !

    Sömestir’da, Superkids sponsorluğunda gerçekleşecek çocuk atölyeleri ile Taviloğlu Koleksiyonu minik ziyaretçileriyle buluşuyor. 

    ARTKOLİK KİMDİR?
    ARTKOLİK KİMDİR?

    Artkolik

    Artkolik, kültür ve sanatı daha ulaşılabilir kılmak amacıyla, 2012 yılında Nazlı Keçili tarafından kurulmuştur. Çok yönlü bir sanat platformu olan Artkolik, dijital ve yazılı medya üzerinden, sanatın her dalında dolaşmayı hedeflemektedir.

    BİZİ TAKİP EDİN!

    Facebook X (Twitter) Instagram
    POPÜLER HABERLER

    Emin Mete Erdoğan’dan Güç, Zaman ve Çöküş Üzerine Bir Alegori: “Benim Adım Ozymandias, Kralların Kralı”

    Brad Pitt’in Sanata Yolculuğu: Koleksiyonerlikten Heykeltıraşlığa

    “Hatırlama Biçimleri” sergisi Elgiz Müzesi’nde açıldı!

    BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
    Haftalık sanat bültenlerimizin size de ulaşması için
    e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.
    Copyright © 2025. Artkolik - Tüm hakları saklıdır
    • Hakkımızda
    • Site Haritası
    • İletişim

    Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.