Sürrealist sanatçısı Salvador Dali’nin en ünlü eserlerinden biri olan Istakoz Telefon (Lobster Telephone), İskoçya Ulusal Galerisi tarafından 1,1 milyon dolara geri alındı.
Dali’nin ıstakoz ahizeli telefon eseri, bir Christie müzayedesinde yabancı bir alıcıya satılmış, ancak Birleşik Krallılk dışına çıkarılmak için çok önemli olduğu düşünülerek Birleşik Krallık Sanat Bakanlığı’nca, eserin yurtdışına çıkarılması geçici olarak yasaklanmıştır. Bundan sonra İskoç Ulusal Galerisi, eseri geri almış ve eser böylece, Birleşik Krallık sınırları içinde kalmıştır.
1938’de yaratılan parça, bu hafta Edinburgh’daki İskoç Ulusal Modern Sanat Galerisi’nde sergileniyor.
20’inci yüzyılın en etkili sanatçılarından Salvador Dalí ve İngiliz şair Edward James sürrealist akımın öncü isimlerindendi. İkili bir araya geldiklerindeyse hem sürrealist hem işlevsel bir işbirliğine imza attı ve ıstakoz tasarımlı telefonlar ortaya çıktı. Elle boyanan bu tasarımlardan sadece 11 tane üretildi. 7’si beyaz 4’ü kırmızı telefonlar sıra dışı doğalarına uygun biçimde hepsi birbirinden farklıdır.
Sürrealizmin ikonik tasarımlarından biri haline dönüşen telefonların ilhamı ise bir akşam yemeğine dayanır. Dalí, James ve diğerleri ıstakoz yerken boş bir kabuk telefonun üstünde kalınca meşhur tasarımın fikri bu tesadüf sonucu doğmuştur.
Sürrealist akımın en güçlü koleksiyonlarından birine sahip Edward James’de telefonun her iki versiyonu da bulunuyordu. Bugün diğer telefonların çoğu İngiltere dışında Rotterdam, Florida, Lizbon, Minneapolis, Johannesburg gibi yerlerde müze ve kamuya açık koleksiyonlarda sergileniyor.