Sanatı deneyimlemenin birincil unsuru kabul edilen “görme” pratiğini, “okuma” ile destekleyebileceğiniz birbirinden değerli 5 sanat kitabını sizler için derledik.
LEV NIKOLAYEVIÇ TOLSTOY – SANAT NEDİR?
Sanat Nedir ? Tolstoy’un sanat hakkındaki radikal fikirlerini kaleme aldığı yapıtıdır. Eser, yazarın on beş yıllık yoğun çalışmasının ürünüdür. Pek çok kez sansüre uğrayan eser, sansürsüz olarak ilk kez 1898’de Londra’da İngilizce olarak yayımlandı. Rus Edebiyatı’nın büyük yazarı Tolstoy’un sanat hakkındaki fikirlerini merak edenler için “Sanat Nedir ?” Mazlum Beyhan’ın çevirisiyle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinden okunabilir.
GİORGİO VASARİ – SANATÇILARIN HAYAT HİKAYELERİ
İtalyan Rönesansı’nın belli başlı sanatçılarının biyografilerini ilginç anektodlar da katarak aktarmasıyla Sanat Tarihi disiplininin temellerini atan Vasari’nin bu eşsiz yapıtı Elif Gökteke’nin çevirisiyle okuyucularla buluşuyor. Sel Yayıncılık’tan çıkan kitabın sanatseverler için bir diğer önemi de giriş yazısının İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uşun Tükel tarafından kaleme alınması.
JOHN BERGER – PORTRELER
Portreler, Berger’ın hayatı boyunca kaleme aldığı sanat ve sanatçılar üzerine yazdığı yazıları iki ciltte toplamayı planlayan serinin ilk kitabı. Yazarın kelimelerle çizdiği portreleri mağara resimlerinden günümüze kadar kronolojik sırayla sunan kitap aynı zamanda yazarın alternatif sanat tarihi olarak da okunabilir. Metis Yayıncılık’tan çıkan kitap Beril Eyüboğlu çevirisiyle okuyucuyla buluşuyor.
VINCENT VAN GOGH – THEO’YA MEKTUPLAR
Van Gogh severlerin başucu kitabı olabilecek nitelikteki eser, sanatçının Paris’te bir galeri yöneticisi olan kardeşi Theo’ya yazdığı mektupları içeriyor. Azra Erhat’ın çevirisiyle, hayatı boyunca şiddetli ruhsal sarsıntılarla boğuşan Van Gogh’un yumuşak ve coşkulu yanını ortaya çıkaran kitap Remzi Kitabevi etiketiyle okuyucuyla buluşuyor.
AGATA TOROMANOFF – SANAT TARİHİNDE AŞIKLAR
Sanat Tarihçi Agata Toromanoff’un eseri, tablolara, heykellere, fotoğraflara konu olmuş, aşk ve aşka eşlik eden evrensel duyguların başrol oynadığı ünlü aşk hikayelerinin sanat tarihinde ele alınış biçimlerini gözler önüne seriyor. Sanatçılar tarafından ölümsüzleştirilen Âdem ile Havva, Dido ile Aeneas, Dante ile Beatrice, Romeo ve Juliet, Tristan ve Isolde, John Lennon ve Yoko Ono gibi ikonik aşk hikayelerinin betimlerinin derlendiği kitap Ayşegül Gürsel Duyan’ın çevirisi ile Hep Kitap’tan okuyucuyla buluşuyor.
*Kapak: Carlo Dolci, St Catherine Reading a Book, Residenzgalerie, Salzburg.