Southampton Üniversitesi’nde profesör ve The Guardian’ın eski sanat eleştirmeni olan James Hall, Vincent van Gogh’un ikonik tablosu Yıldızlı Gece’nin arkasındaki ilham kaynağı hakkında yeni bir teori ortaya attı. Hall, 1989’da Eiffel Kulesi’nin gece yarısı muhteşem bir ışık şovuyla açıldığını ve Van Gogh’un Yıldızlı Gece eserinin bu gösteriyi sembolize ettiğini ve tekrarladığını iddia etti.
Yıldızlı Gece, Van Gogh tarafından güney Fransa’da Saint-Rémy yakınlarındaki bir akıl hastanesinde yattığı sırada yapıldı. Resimlerinde tasvir edilen selvi ağaçları, “soyutlamanın keşfi veya doğanın mistik çağrışımı” olarak yorumlandı. Hall resimdeki selvi ağacının, Saint-Rémy’ye ve kilise kulesine, 300 metrelik Eyfel Kulesi’nin Paris’e hakim olduğu gibi hakim olduğunun altını çiziyor.
Hall’a göre, Eyfel Kulesi “Fransız teknolojik gücünün bir simgesi olarak pazarlandı ve piramitlerden bile daha etkileyiciydi.” Görkemli bir şovla açıldı ve bu açılış basında geniş yankı buldu. Açılışı ile aynı ay içinde Van Gogh kardeşi Theo’ya yazdığı mektupta da selvi ağaçlarına çok önem verdiğini ve onları birer obelisk gibi gördüğünü söylemişti. Resimdeki devasa selvi ağacının Mısır’ın gücünü geride bıraktığını sembolize ettiği ve yıldızların da Eiffel Kulesi’nin açılışındaki muhteşem ışık şovunu temsil ettiği iddia edildi.