Bu hafta sonu kaçırmak istemeyeceğiniz güncel sergileri Artkolik okurları için derledik.
Tapestry – Dokunmuş Hikayeler / Anna Laudel Gallery
Genç ve duayen sanatçıları bir araya getiren “Tapestry – Dokunmuş Hikayeler” adlı karma sergide, farklı dönemlere ait sanatçıların geleneksel ve çağdaş yorumlarıyla ortaya çıkardıkları üretimleri, Türkiye’de dokuma sanatının geçirdiği süreci yansıtan kapsamlı bir seçkiyle sanatseverlere sunuluyor.Sergide duayen sanatçıların klasikleşmiş eski dönem ve yeni üretimlerinin yanı sıra, genç sanatçıların bu sergi için ürettikleri yeni işleri ve farklı renk seçimleri ile dikkat çeken dokuma çalışmaları galerinin tarihi mimarisiyle de uyum içinde üç kata yayılarak sergileniyor.
Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar / Pera Müzesi
“Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” başlıklı sergi, çalışmalarını Çin’de sürdüren on üç sanatçının sanat pratiklerinde mürekkebin rolünü inceliyor. Sergi, mürekkebin temsil ettiği kültürel kimliğin kaynağını incelemeye alırken, sanatçıların mürekkep resim geleneğinin özüne yönelik arayışlarına odaklanıyor. Bu arayışları zenginleştirme ve genişletme amacı güden serginin küratörlüğünü Çin güncel sanatı konusunda uzman küratör ve sanat eleştirmeni Karen Smith üstleniyor.
Cihat Burak – Dostun Çekmecesinden / Bozlu Art Project
Türk resminin sıra dışı karakterlerinden Cihat Burak ilk kez gün yüzüne çıkan desenlerini “Dostun Çekmesinden” başlığıyla sergileniyor. Küratörlüğünü Esma Ertel ve Oğuz Erten’in üstlendiği sergide, resim, edebiyat, müzik, sinema gibi farklı sanat dallarındaki disiplinlerarası ilişkinin önemi vurgulanmaya çalışılırken, sergi dolayısıyla hazırlanan kitabın yazarlığını ise Oğuz Erten yapıyor. Cihat Burak’ın seksene yakın yapıtının yer aldığı sergiye videolar,Cihat Burak’ın öykülerinden alıntılar ve Mengü Ertel’in oğlu BaBa ZuLa’nın kurucusu Murat Ertel ile eşi Esma Ertel’in birlikte hazırladığı ses enstalasyonları eşlik ediyor.
Sezin Aksoy – Transpersonal / Ekavart Gallery
Sezin Aksoy, “Transpersonal” başlıklı 4. kişisel sergisinde, ruhunu arayan insanın her canlı ile birliğini keşfederken bulunduğu alana kadar taştığını tuvallerinde mekan ve form algısını sorguluyor. Sergi alanındaki yerleştirmelerinden performans sanatına kadar sanatçı, renk ve semboller aracılığıyla trans halindeki ruhunu arayan insanın sürecini icra ederken, sergi alanına taşan bilinci izleyicinin algısı için deşifre ediyor.
*Kapak Görseli: Devrim Erbil, İstanbul Haliç. / Tapestry – Dokunmuş Hikayeler sergisinden