Metehan Özcan’ın ”Dekor” başlıklı solo sergisi 20 Temmuz’a kadar Versus Art Project’te. Sanatçının 2014 yılında Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda sergilenen “Tarifler No 24” adlı çalışması da sergide yer alıyor. “Hafıza Mekanları” adlı kolektif proje kapsamında ürettiği bu çalışma, Haluk Baysal ve Melih Birsel’in 1958-1967 yıllarında tasarladığı, bir sosyal konut projesi olan “Hukukçular Sitesi”ndeki gündelik yaşamı konu ediniyor.
Dekor sergisi, Kevin Lynch’in 1960 tarihli “Kent İmgesi” kitabında ele aldığı, yapılı çevrenin imge yaratma olasılıkları üzerine temelleniyor. Kitapta yer alan “Kentte, her durumda gözün görebileceği, kulağın işitebileceğinden fazlası, keşfedilmeyi bekleyen bir dekor ya da manzara vardır. Hiçbir şey kendiliğinden deneyimlenmez. Çevresiyle her zaman bağları olmalıdır, kendisini meydana getiren olaylar dizisiyle, geçmiş deneyimlerin hatırasıyla algılanabilir.” ifadeleri serginin çıkış noktasını oluşturuyor.
Sanatçı daha önce, Operation Room’daki “Vakum” (2010) sergisinde insansızlaşmış mekan fotoğraflarını, Elipsis Galeri’deki “Resimli Bilgi” (2013) sergisinde ise buluntu ve kendi çektiği fotoğraflar ile kurguladığı kolajları paylaşmıştı. Özcan üçüncü solo sergisi Dekor’da gündelik yaşama dair toplumsal sınıflandırmaları sorguluyor; insan, hayvan ve bitki formundaki kentlileri farklı şekillerde sınıflandıran bu toplumsal yapıları gerçeküstü bir biçimde yorumluyor. Dekor’da şehir yaşamının yakın geçmişte nasıl tasarlandığına dair ipuçları barındıran düzenlemeler var. Bu düzenlemelerin içeriğini, kamusal ve özel arşivlerden topladığı malzemeler ile kendi üretimi olan fotoğraflar oluşturuyor.