Sayat Uşaklıgil’in “Mutlu Kalabalıklar (Merry Crowds)” isimli beşinci kişisel sergisi 20 Nisan’a kadar Galeri 77’de. Sanatçının eğlenceli ve mutlu döngüleri betimlediği yapıtları klasik bir pentür etkisinden ziyade alternatif ve minimal bir plastik dilin kodlarını içeriyor.
Uşaklıgil, kişisel ilgi alanı ve beslendiği konuların bazılarından, nostaljide kalan sinema afişlerinden, geçmiş zamana ait kitap kapakları imajlarından ve illüstrasyonlardan esinlenerek yapıtlarında bunları görünür hale getiriyor. Minimal ve illüstratif bir üslup ile ele aldığı pentürlerinde sanatçı, akrilik gibi hızlı kuruyan ve biçim vermenin çok da kolay olmadığı bir malzemeyi ustaca kullanarak kompozisyonlarına etkileyici bir görsellik kazandırıyor. Bu bağlamda dikkat çekici üslubu ve zamansız kompozisyonlarıyla ayrışan birbirinden seçkin eserlerden oluşan sergi, Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında 20 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Figüratif, ütopik, sürreal çerçevelerde zaman, uzam ve mekân bağlamında yapıtlar üreten Sayat Uşaklıgil, eserlerinde ironik bütünsellikler yaratıyor. Sanatçının akrilik boya ile ürettiği çeşitli formlardaki tabloları figüratif bir yoğunluk, mekânsal bir derinlik içinde alternatif ve çok boyutlu gerçeklikler sunarken illüstratif ve sinematografik bir üslup ile ele aldığı yapıtlarında, ağırlıklı olarak kadın figürleri ve kimi zaman da karma bir biçimde kadın-erkek figürlerini yan yana kullanıyor. Masum ve mutlu figürler ile gülen, gülümseyen ve çoğu zaman eğlenceli anları betimleyen sanatçı, geçmiş ve bugünün birlikteliği içindeki figürleriyle nostalji, mekânlarıyla da salt realiteye dayalı bir sentez oluşturuyor.
Sayat Uşaklıgil tablolarını, kompozisyonlarını oluştururken 1940 ve 1950’li yıllara ait siyah-beyaz nostalji fotoğraflarından yararlanıyor. Birebir ve direkt olarak kullanmadığı ancak bir temsil ve yaklaşım olarak yararlandığı bu fotoğraflar, sanatçının yapıtlarında geçmiş ve bugün arasında değişen ve dönüşen moda, teknoloji, edebi, kültürel yaklaşımlar ve yaşam biçimi hakkında mikro ipuçları yaratıyor. Yapıtlarda izlenen figürler daimî bir dinamizm ve mutluluk içinde görünüyor. Absürt bileşimlerle sunulan figürler için “an”da olmak ve “an”ı yaşamak, o zamanı değerlendirmek önemli bir gösterge olarak sunuluyor.
En nihayetinde, Sayat Uşaklıgil illüstratif ve yalın bir üslup kullanarak yaptığı kolaj resimlerinde, merkezde yer alan figürler ve arka planda yer alan minimal renkler ya da tuhaf atmosfer ile geçici mutluluk durumlarını, zamanın geçiciliği ve anıların değerini plüralist bir biçimde vurguluyor. Sanatçı çok boyutlu, katmanlı ve metaforik resimleri ile bireysel bir hafızanın izlerinden yola çıkarak salt bir estetik bütünlük ve çarpıcı bir imge şöleni ile izleyiciyi karşılıyor!