Simbart Projects, 14 Kasım – 27 Aralık tarihleri arasında Ezgi Yakın’ın “Değişken Aralık” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, inşa edilen çevreyle bedensel deneyim arasındaki geçici dengeleri, destek ilişkilerini ve kırılgan alanları araştırıyor. Kent inşasında kullanılan araçların bedeni, hareketi ve günlük durumları nasıl destekleyip sınırladığı sorusu, sanatçının son dönem çalışmalarının merkezinde yer alıyor.

Yüksek, sağlam, dayanıklı olmayı hedefleyen biçimsel anlayış, genellikle rasyonel ve eril bir inşa geleneğini temsil eder. Yakın’ın çalışmaları, bu geleneğin duyusal ve düşünsel çağrışımlarına alternatif olarak, daha akışkan ve sezgisel bir imgelem arayışına yöneliyor. Kent peyzajındaki planlı kurguların içinde, zamanla değişen ve dönüşen biçimler; insan ve doğanın ortak etkileriyle yeniden bedenleşiyor.
Suluboyanın ana malzeme olarak kullanıldığı eserlerde, birbirine bağlı ve açık uçlu formlar ön plana çıkıyor. Kağıt yüzeyinde suluboyanın yarattığı akışkanlık, mekânın ve bedenin biçimsel hafızasıyla buluşarak duyusal bir alan yaratıyor. Kırılganlık, denge ve destek ihtiyacı sadece nesnenin rolü ve işleviyle değil, onun varoluş biçimiyle ilişkilidir. Nesnenin/formun işlevi ve onun varoluşu-olma hali arasındaki ikililik, sanatçının çalışmalarında şiirsel ve devinimsel bir yaklaşım oluşturuyor. Sergideki eserler, günümüz kentinin yapı unsurları ile geçmişin kalıntısı olarak yüzeye çıkan destekleme araçlarının bir tür eklektik bakışını sunuyor. Bu bakışı, resmin yüzeyine yansıyan tekil bir kurgu yerine parçalı, boşluklu buna rağmen birbirine bağlı ilişkiler alanı içinde yansıtıyor.
“Değişken Aralık” sergisi, nesne, mekân ve beden arasındaki ilişkiden yola çıkarak, izleyiciyi sabit olmayan, kesintili ve değişken yapılar üzerinden işlev ve varoluş arasındaki ikililiği deneyimlemeye davet ediyor