Doğal dünyadan ilham alan Maria Bartuszová’nın eserleri 23 Haziran’a kadar Tate Modern’de ziyaret edilebilir.
Birleşik Krallık’ta daha önce nadiren sergilenen pek çok yapıtı bir araya getiren bu sergide, Prag doğumlu Slovak sanatçı Maria Bartuszová’nın soyut heykellerini ön plana çıkarıyor.
Sergi, 1960’larda, Bartuszová’nın kendine özgü elle alçı döküm yöntemini kullanmayı denediği zaman başlıyor. Küçük kızıyla oynadığı oyunlardan ilham alan sanatçı, kauçuk balonlara alçı dökerek soyut şekiller yarattı. Sık sık kullandığı ve neredeyse sanatçının imzası haline gelen malzeme beyaz sıvadır. Heykellere kırılgan bir hava katan bu malzeme aynı zamanda dokusunda da değişiklikler yaratmıştır.
Sanatçı, heykellerini üretim sürecinde iterek, çekerek veya suya batırarak şekillendirmiştir. Birbirinden uzak, benzersiz ve farklı şekiller yaratmıştır. Ele aldığı formların bazıları yağmur damlalarını, tohumları veya yumurtaları, bazıları ise insan vücudunu çağrıştırmaktadır. 1980’lerde Bartuszová, doğayla olan yakın bağlarını vurgulamak için çalışmalarını sık sık açık havada fotoğrafladı. Sergide bu çarpıcı görüntülerden bir seçki de yer almaktadır.
Kariyeri boyunca, Slovakya’da kamuya açık alanlardaki binalar, anıtlar, oyun alanları, çeşmeler ve heykeller için taş ustaları ve uzman zanaatkarlarla işbirliği içinde çalışarak devlet tarafından finanse edilen resmi komisyonları üstlendi. Bu projeler hayati bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra fikirlerini anıtsal ölçekte gerçekleştirme fırsatı da sağladı.