MET Gala 2019’da Camp Ateşi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde 1948’den bu yana Kostüm Enstitüsü icin bağiş toplamak ve o yil duzenlenen serginin acilisini kutlamak amaciyla organize edilen MET GALA, her yIl belirlenen farkli konseptlere uygun kostumlerle galaya katilmasi beklenen moda, sanat, film ve müzik dünyasının ünlü yüzlerine ev sahipliği yapiyor.

İrem ÖZTÜRK

MET Gala ilk yillarında New York’un elit kesimini ve moda dünyasından katılımcıları agırlarken, 1972 yılından itibaren ünlü kişilerin davet listesinde ağırlıkta olduğu bir aktiviteye donusmeye basladı. Yine aynı yıl MET Gala, artık farklı konseptlerle düzenlenmeye baslar. Gecmiş yıllarda ‘Amerikan Kadin Stili (1975-76), Yves Saint Laurent: Tasarımda 25 Yıl (1983-84)’ Punk: Kaostan Kültüre (2013) Kutsal Bedenler: Moda ve Katolik İmgelem (2018) gibi konuları seçen Gala’nın bu yılki konusu ise, “Camp: Moda ile İlgili Notlar” oldu.

Kostüm Enstitüsü küratorü Andrew Bolton, moda takviminin en büyük bağıs etkinliği olarak bilinen MET Gala’nın bu yılki konseptini, Susan Sontag’in 1964 yılında yazdiği ‘Camp Hakkında Notlar’ makalesinden esinlenerek belirlemistir. Son donemlerde ‘aşırı camp’ zamanlardan gectigimiz ve bunun ozellikle marjinalleşmiş kültürler için hem sofistike hem de politik bir araç olabileceği düşüncesini paylaşan Bolton’ın odaklandığı Camp konseptini aciklamaya calismak ise Sontag icin pek kolay degildi.

Zor bir tanımı olsa da, camp kendini kasıtlı bir stilizasyon estetigi ile açığa çıkaran en sanatsal ifade biçiminde bulunabilir. Sanat ve popüler kültür arasındaki değişken dinamiklerin bir alanı olan moda, Camp’in duyarlılığının en dayanıklı kanallarından biridir. Renkli baskılar, desenler, siluetler, malzemeler ve süslemeler yoluyla moda, Camp’in ironi, parodi, pastis, yapaylik, teatrallik ve abarti gibi biçimlerini hem kucaklar hem de ifade edilmesine olanak sunar.

MET Gala 2019 ev sahibi Amerikan Vogue Moda Editörü ve Conde Nast Sanat Direktörü Anna Wintour, bu sebeple bu sene kırmızı halıda abartılmış kostümler, bolca tüy ve tabii ki eğlenceli anlar gorecegimizi öngörmüştü, ve haksız da çıkmadı. Wintour ile birlikte bu sene ev sahipliği yapan diğer isimler ise Gucci Kreatif Direktörü Alessandro Michele, Harry Styles ve kırmızı halıda sergilediği basarılı şovuyla Lady Gaga’idi. Ev sahipleri arasındaki en sürpriz isim ise tenis yıldızı Serena Williams’tı. Serena Williams’ın MET Gala’da ev sahipliği yapmasının sebepleri arasında Wintour’un tenis tutkusu da yer alıyordur elbet.

Gala’ya konsepte uygun kıyafetlerle katılma ‘zorunluluğu’ olmadığı için, her sene olduğu gibi yine gecenin konusundan tamamen bağimsiz stiller de kırmızı halıda boy gösterdi. Fakat katılımcıların konsepte uygun giyinmesi bir zorunluluk olmasa da uyulması beklenen bir kural olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra, markalar tarafından Gala’ya davet edilen ünlüler, davet edildiği markanın tasarımlarını giymek zorundadır.

Bu yıl 550 ‘seçilmiş’ katılımcının davet edildiği MET Gala 2019 biletleri 35.000$, masalar ise 200.000$ – 300.000$ olarak fiyatlandırılmıştır. Bu sene serginin ve partinin sponsorluğunu ise Gucci üstlenmiştir. Bu sene Camp konseptiyle sergide, Art Deco elbiseler, bol tüylü, kabarık fırfırlarla bezenmiş fraklar ve ünlü moda evlerinin her biri tasarımcısının çılgın fikirlerini somutlaştıran giyilebilir eserler ziyaretçileri karşılıyor. Bu çılgın, iddiali, sınır tanımaz ve fazlasıyla ozgun moda eserlerinin yani sira, Sontag’in makalesinde gecen cümleleri digital ekranlarda görebilirsiniz. Sergideki dikkat çeken parçalardan bazıları ise şoyle; Liberace’nin Michael Travis dopiyesi (1982), Erdem tarafindan giydirilen ve Fanny&Stella ya ithaf edilen cansız mankenler, Sontag’ın 1964 yılında yazdiğı ”Camp Kuğu Gölü’dür” cümlesine ithafen, Mcqueen’in Givenchy için 1996 yılında tasarladığı Kuğu elbise ve yine Marjan Pejoski’nin 2001 yılı kuğu elbise tasarımı, ve gunumuz fantastik tasarimlarinan Demna Balenciaga-Crocs isbirligi devasa topuklu Crocslar, Celine’in topuğundan ayak ucuna kürk kaplı yüksek topuklu ayakkabıları…

6 Mayıs MET Gala günü kırmızı halıda ise, büyük moda evleri yeni Camp eserlerini ünlülerin geçisleriyle sergiledi.

Lady Gaga – Brandon Maxwell

Katy Perry – Moschino

Kim Kardashian West – Custom Manfred Thierry Megler

Gigi Hadid – Michael Kors

Bella Hadid – Moschino

Celine Dion – Oscar de la Renta

Anna Wintour – Chanel

Serena Willams – Versace

Harry Styles – Gucci

Alessandro Michele – Gucci

Billy Porter – The Blonds

Ashley Graham – Gucci

Sara Sampaio – August Getty Atelier

Kylie Jenner and Kendall Jenner – Versace

Yara Shahidi – Prada

Ryan Murphy – Christian Siriano

Florence Welch – Gucci

Saoirse Ronan – Gucci

Emily Blunt – Michael Kors

Naomi Campbell – Valentino Haute Couture

Taylor Hill – Ralph Lauren

Benedict Cumberbath and Sophie Hunter – Roksanda

Amber Valletta – Saint Laurent

Jared Leto – Gucci

Hailey Bieber – Alexander Wang

Rosie Huntington-Whiteley – Oscar de la Renta

Joan Smalls – Probal Gurung

Gwynet Paltrow – Chloe

Gwen Stefani – Moschino

Emily Ratajkowski – Dundas

Hamish Bowles – Maison Margiela Artisanal designed by John Galliano

Dua Lipa – Versace

Grace Coddington – Louis Vuitton

Lily Aldridge – Richard Quinn

Dakota Johnson – Gucci

Gisele – Dior

Jeremy Scott and Sarah Paulson – Moschino

Diane von Furstenberg – Diane von Furstenberg

Hailee Steinfeld – Victor and Rolf

Sophie Turner and Joe Jonas – Louis Vuitton

Joan Collins – Valentino Haute Couture

Priyanka Chopra – Dior

RuPaul

Tracee Ellis – Moschino

Janelle Monae – Christian Siriano

Lupito Nyong’o – Versace

Card B – Thom Browne

Donatella Versace – Versace

Zendaya – Tommy Hilfiger

Julia Garner – Zac Posen

Michael Urie – Christian Siriano

Ezra Miller – Burberry

Lizzo – Marc Jacobs

Cara Delevingne – Dior

Violet Chachki – Moschino

Jourdan Dunn – Zac Posen

Paylaş