Sanat dünyasının çok yönlü isimlerinden, ressam, müzeci, akademisyen, müzikolog ve yazar Tomur Atagök hayatını kaybetti. 1989 yılında Türkiye’deki ilk “Müzecilik Yüksek Lisans Programı”nı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurarak bu alanda öncü bir rol üstlenen Atagök, sanat ve akademi dünyasına büyük katkılar sundu.
Sanat ortamına pek çok alanda öncülük eden Tomur Atagök, Robert Kolej’den mezun olduktan sonra yüksek öğrenimine ABD’de devam etti. Oklahoma State University (BFA), College of Arts and Crafts ve University of California, Berkeley (MA) derecelerini aldıktan sonra Türkiye’ye döndü. Sanat anlayışında, başlangıçta biçimler arasındaki ilişkileri ele alırken, zamanla sanatçı, sanat yapıtı ve izleyici arasındaki dinamik etkileşime odaklandı.
Metalik yüzeyler kullanarak çalışan Atagök, izleyicinin de yansımasıyla etkileşime giren eserler yaratmayı amaçladı. Ona göre bir sanat yapıtı, her izleyici tarafından farklı bir anlam kazanarak yeniden var olurdu.
2021 yılında İŞSanat’ın “Gün Işığında” başlıklı video serisinde yer alan Atagök, sanat hayatını, düşünsel arka planını ve yaratıcılığını anlatmıştı. Kadın temalarını sanatın merkezine koyarak, mitolojik figürlerden günümüz kadınlarına kadar çeşitli imgelerle kadın varoluşunu sorgulayan eserler ortaya koydu.
Akademik kariyerinde, Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nde Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı, burada “Müzecilik Yüksek Lisans Programı”nı kurarak önemli bir akademik miras bıraktı. 2004-2006 yılları arasında YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
Sanat ve müzecilik alanlarında çok sayıda araştırma ve proje gerçekleştiren Atagök, akademik ve eleştirel yazılarıyla sanat dünyasına katkı sundu. 1970’lerden itibaren sanatında kadın temasını merkeze alan sanatçının eserleri, Türkiye ve yurtdışında çok sayıda sergide yer aldı. 2011’de YKY’den yayımlanan “Bildiklerim Gördüklerimdir, Gördüklerim Bildiklerimdir” kitabında sanat yazılarını ve eleştirel düşüncelerini bir araya getirdi.
Atagök’ün 1970’lerden itibaren sanatına ve müzeciliğe dair arşiv belgeleri, SALT Araştırma tarafından 2018’de erişime açıldı. Sanatçının başlıca kişisel sergileri arasında “Bitmeyen Öykü: İnsan” (Brieflyart, 2022), “Döngüsüel İzler” retrospektif sergisi (Kibele Sanat Galerisi, 2020) ve “Günceler” (Elgiz Müzesi) yer almaktadır.
Sanat dünyasına büyük katkılar sunan Tomur Atagök’ün ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.